Situace ve středních Čechách se uklidňuje, třetí povodňové stupně byly zrušeny, druhé stupně jsou nyní v Zaječově na Berounsku a Jincích na Příbramsku. Podle hlásné a předpovědní povodňové služby je druhý stupeň také na Litavce v Berouně, hasiči ho ale neevidují.

V platnosti zůstává výstraha před silnými bouřkami pro Jihomoravský, Jihočeský, Karlovarský, Plzeňský, Ústecký a Středočeský kraj, výstraha je platná také pro Vysočinu. Ve středních Čechách se výstraha týká Příbramska, Benešovska a Berounska. V platnosti je až do 23:00.

Třetího povodňového stupně dosáhly v noci toky na třech místech - V Zaječově na Berounsku a v Obecnici a Trhových Dušníkách na Příbramsku. Před půlnocí byly třetí povodňové stupně pouze dva.

„Litavka klesá, trojky jsou zrušené. Myslím si, že hlavně dobrovolné jednotky se vrátí zpět na zaplavená místa a začnou čerpat sklepy rodinných domů, čistit komunikace a čerpat laguny,“ řekla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Hasiči měli od čtvrtka desítky výjezdů spojených s počasím, před tím, než se začaly zvedat hladiny toků, šlo především o odstraňování spadlých stromů přes silnice, odčerpávání vody ze sklepů rodinných domů nebo čištění ucpaných kanálů. Později v noci hasiči již pomáhali například také s plněním pytlů pískem.

Problémy v Jihočeském i Pllzeňském krajii

Jihočeská říčka Smutná dosáhla v noci na pátek v obci Rataje na Táborsku prvníhopovodňového stupně. Výška hladiny tam po čtvrteční bouřce za posledních 24 hodin stoupla o více než metr.

Výška hladiny se v pátek ráno zvýšila i v Otavě v Katovicích, kde se však drží hluboko pod hranicí prvního povodňového stupně.

Jihočeským krajem se ve čtvrtek přehnalo pásmo bouřek a silných srážek. Pátek by měl být z tohoto pohledu klidnější. "Očekáváme ještě bouřky, které by se měly vyskytovat především na jihu kraje a v oblasti Novohradských hor, ale zasáhnou patrně celý region. Ovšem výskyt nebude zdaleka tak silný jako ve čtvrtek a v odpoledních hodinách by měl ustávat," řekl Václav Kubišta z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

V Plzeňském kraji jsou po vydatných deštích první povodňové stupně na Rokycansku na řece Klabavě a na Holoubkovském potoce. Oba vodní toky reagují na množství vody, které spadlo v Brdech. Ve Strašicích na Rokycansku meteorologové naměřili za 24 hodin 83 milimetrů srážek, to je nejvíc v celém Plzeňském kraji.

Lokální záplavy postihly Karlovarsko

Přívalový déšť způsobil ve čtvrtek v Karlovarském kraji lokální záplavy. Zatopil sklepy i silnice nižších tříd na Chebsku. Silné bouřky zasáhly kraj už ráno.

Hasiči odpoledne vyjeli například k čerpání vody ze sklepů ve Skalné, ale tamní silnice jsou místy kvůli přívalům vody nesjízdné. Například v Povodí voda z potoků zaplavila most a silnice je pro auta nesjízdná. Některé domy se tak kvůli vzedmutým potokům ocitly na ostrovech. „Na silnice stéká voda z okolních polí a luk a dochází k lokálnímu zaplavení části silnic. Jedná se především o komunikace v okolí Velkého Luhu, Skalné či Plesné na Chebsku,“ varovali hasiči na Facebooku.

Bouřky způsobily i lokální výpadky proudu, bez energie byli lidé například v Sokolově. Hasiči zasahovali také u havárie osobního auta, které narazilo do svodidel na dálnici D6 u sjezdu na Sokolov. Zraněného řidiče převzala zdravotnická záchranná služba. Dvě auta se pak srazila v Nové Roli, kde se nehoda obešla bez zranění.

Výstraha před silnými bouřkami platí až do pátku

Výstraha před velmi silnými bouřkami platí od čtvrtečních 13:00 až do pátečních 23:00 pro Jihomoravský, Jihočeský, Karlovarský, Plzeňský, Ústecký a Středočeský kraj, výstraha je platná také pro Prahu a Vysočinu.

Na bouřky upozorňovala i meteoroložka Dagmar Honsová ve své čtvrteční předpovědi. „I ve čtvrtek zahrozí místy silné bouřky, které mohou být doprovázené krupobitím, přívalovým deštěm o intenzitě 50 mm a nárazy větru o rychlosti až kolem 70 km/h. Silné bouřky se budou vyskytovat během odpoledne zejména na Plzeňsku, Karlovarsku, na Ústecku a v Jihočeském i Středočeském kraji,“ uvedla. 

Zatímco po ránu se místy vyskytly i mlhy, přes den bylo polojasno až oblačno. Během odpoledne bude docházet k dalšímu přibývání oblačnosti.

„Máme před sebou další den, který bude dusný a na bouřky relativně bohatý. Bude zatěžovat starší generace, astmatiky, kardiaky, těhotné ženy ale i malé děti. Tyto skupiny obyvatel by měly přizpůsobit své denní aktivity relativně zátěžovému počasí. Převážnou část aktivit naplánujte na ráno a dopoledne, zvyšte přísun tekutin a po poradě s lékařem i dávky běžných léků,“ dodává Honsová.

Kde udeří bouřky? Sledujte radar

Z její předpovědi tak rezultuje i následující varování. I přes oblačnou oblohu nepodceňujte škodlivé UVA a UVB záření a namažte se opalovacím krémem - UV index je nadále na vysokých hodnotách.

Video
Video se připravuje ...

Jak přežít bouřku? Zasedněte „na bobek“ a na nohy gumové podrážky Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
42 fotografií