Že silné bouřky hrozí v odpoledních hodinách zejména na západě území, uváděla ve své předpovědi i meteoroložka Dagmar Honsové. Doprovázené jsou přívalovým deštěm.

Odpoledne jich nejvíce očekáváme v Jihočeském kraji a na Plzeňsku, k večeru na Karlovarsku a Ústecku. Den přinesl také více oblačnosti. Do Česka bude sice dál proudit velmi teplý vzduch od jihu, jinak se ale do střední Evropy nasunula brázda nízkého tlaku vzduchu od západu.

Nejvyšší odpolední teploty zůstávaly vysoko – mezi 26 až 30 °C, chladněji bylo, kvůli oblačnosti a bouřkám, pouze na západě. Navíc se zvyšovala relativní vlhkost vzduchu, která zvyšuje i naši pocitovou teplotu. A proto se cítíme jako v prádelně.

Jak daleko je bouřka od vás? Sledujte radar

I v teple je možné chytit angínu

Rozhodně dusnému počasí přizpůsobte své denní aktivity. Náročnější práci naplánujte na ráno, přes poledne odpočívejte, pravidelně pijte – nejlépe vodu. Nejvíc bude počasí zatěžovat kardiaky, astmatiky a starší generace – těm se nedoporučuje vycházet přes poledne. Sportovní aktivity buďto přesuňte na jindy, nebo je naplánujte u vody. Stejně tak na procházku se psem se vydejte časně z rána.

Pozor na studené nápoje a velké množství zmrzliny – hrozí angíny. Na přímém slunečním záření se nezdržujte bez pokrývky hlavy, opalovacího krému a slunečních brýlí. UV index je u nás srovnatelný se Středomořím, kde je například v Madridu o 10 °C chladněji než u nás.

Fotogalerie
23 fotografií