Nejvíce agresivní jsou pylová zrna před bouřkou, kdy dochází k jejich praskání a uvolnění alergenů do ovzduší. Pokud jste alergikem a na obloze zahlédnete bouřkovou oblačnost, raději zůstaňte doma se zavřenými okny. Ve vlhkém vzduchu se projevují účinky osmotického tlaku a malých částeček pylových zrn je ve vzduchu daleko více než jindy.

Je více pylu ve městě, nebo v přírodě?

Alergikům ale nestačí jen to, aby se vyhýbali kvetoucím loukám nebo lesům. Pyly jsou totiž daleko agresivnější ve městech, kde se váží na sloučeniny uhlíku z výfukových zplodin a v ovzduší tak dochází ještě k jejich většímu nárůstu.

Navíc se vlivem škodlivin od pylových zrn oddělují nepatrné částečky, které pronikají do dýchacích cest ještě hlouběji a alergiky zatěžují o poznání více. Platí, že nejvíce pylů je v ovzduší zpravidla hned po ránu, ale setkat se s nimi můžeme i večer nebo v noci.

Vůbec nejméně pylů v ovzduší je na břehu moře, vítr totiž s sebou vezme pylová zrna na pevninu. Na jihu Evropy ale začíná pylová sezona dříve než u nás. Naopak v horských oblastech o cca měsíc později. Pro toto období jsou dominantními pyly v ovzduší trávy, dále dub, ořešák a jírovec.

Alergik by měl dodržovat pět základních pravidel:

  1. Pravidelně nahlížejte do pylového kalendáře, abyste věděli, co právě kvete – zjistíte tak, jaké pyly u vás vyvolávají alergickou reakci.
  2. Častěji se sprchujte a myjte si vlasy.
  3. Pořiďte si pylové filtry do auta a jezděte se zavřenými okny.
  4. Vyhněte se potravinám, u kterých je možné zkřížení reakce na pyl, například – pokud kvete bříza, nejezte jablka nebo mrkev. Pokud kvetou byliny, vyvarujte se zejména bylinných čajů, ovoce a zeleniny.
  5. A samozřejmě sledujte předpověď počasí.

 

Fotogalerie
18 fotografií