Otava v Rejštejně na Klatovsku vystoupala krátce na nejvyšší stupeň povodňové aktivity – ohrožení v úterý po 23:00. Již po 20 minutách se ale vrátila hladina řeky z třetího stupně na druhý. V Sušici platil druhý stupeň povodňové aktivity – pohotovost zhruba od půlnoci.

V sousedním Jihočeském kraji se zvedla hladina Teplé Vltavy na druhý povodňový stupeň v noci kolem 2:00, na první stupeň se pak vrátila ve 4:30. Turisté však nesmějí splouvat šumavský úsek Teplé Vltavy. Voda se tam rozlila do okolí Vltavy a hasiči museli ráno evakuovat nedaleký kemp u Lenory. ČTK to řekl Jan Švarc ze šumavského národního parku a mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

„Už v úterý dopoledne se hladina dostala na výšku kolem metru. A vzhledem k pokračujícímu dešti nadále stoupala. V noci na dnešek patrně překročila výška i hranici dvou metrů a po ránu to už pomalu klesá,“ uvedl Švarc. Dodal, že současný stav je pro splouvání nebezpečný. Domnívá se, že podobná situace bude panovat i ve čtvrtek a v pátek. „Možná, že v sobotu se bude moct zase splouvat. Ale to teprve uvidíme. Až trochu klesne hladina, průvodci budou moct na řeku a zjistí, jestli někde nespadly přes řeku podemleté stromy,“ uvedl.

Nedaleko Soumarského mostu hasiči dnes ráno evakuovali zaplavený kemp. „Jednalo se o osm lidí a nikdo nebyl zraněn," řekla Matějů.

Rekord na stanici Bučina u Kvildy

Bouřky s sebou přinesly i extrémní srážky – na stanici Bučina u Kvildy spadlo 125 mm srážek, přitom hodinový srážkový úhrn od 18 do 19 hodiny činil přsně 60 mm. Na stanici Plechý spadlo 81 mm, v Podhorské Vsi 58 mm a v Borové Ladě 56 mm. 

Také během středečního rána a dopoledne očekáváme déšť zejména v jižní polovině území – místy se bude jednat o srážky vydatné a do odpoledne spadne až 20 mm. Srážky budou ustávat během večera.

Jen pro srovnání červnový dlouhodobý normál je v Česku 79 mm. Se srážkovými úhrny přes 100 mm během 24 hodin se v Česku setkáváme jen výjimečně – vloni to bylo 29. 6. na stanici Praha-Radotín 110 mm. Maximální denní srážkový úhrn u nás byl naměřen na Nové Louce na Liberecku 29. července 1897 - 345 mm.

Bouřky a bleskové povodně potrápily i jižní část Německa. Vyžádaly si jednoho mrtvého, informovala ve středu ráno agentura DPA.  Dvaapadesátiletého muže v Garmisch-Partenkirchenu strhla rozvodněná řeka Partnach. Záchranáři po muži pátrali několik hodin. Nakonec ho našli mrtvého. Nejhůře zasaženo bylo Bavorsko.

V úterý zemřel jeden člověk v prudké bouři také v Rakousku. V úterý večer zahynul v prudké bouři v městském parku ve Štýrském Hradci muž, na kterého spadl strom. Úřady nechaly park uzavřít. Kromě toho nárazový vítr ve druhém největším rakouském městě lámal větve a strhával tramvajové troleje.

Fotogalerie
15 fotografií