Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval pro dnešní odpoledne před bouřkami s nárazy větru do 90 kilometrů v hodině. Výstraha se týkala většiny území ČR.

Varování: I kroupy větší než dva centimetry

Varování před silným větrem platí od dnešního poledne do 23:00 v Praze, Středočeském, Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém kraji a na Vysočině. K 19:00 meteorologové upozornili na velmi silné bouřky na střední Moravě, nelze podle nich vyloučit ani kroupy větší než dva centimetry.

Už je bouřka blízko vás? Podívejte se na radar

V hlavním městě vyjížděli hasiči k následkům silného větru do 21:00 dvanáctkrát. „Jednalo se o nalomené stromy a větve. V jednom případě zajistili povalené stavební oplocení,“ uvedli pražští hasiči na Twitteru.

Silný vítr odřízl tisíce Čechů od elektřiny

Silný vítr odřízl dnes odpoledne v Česku od elektřiny zhruba až 17 tisíc odběratelů. Poruchy na vedení kvůli spadlým stromům nebo větvím jsou zejména v Libereckém, Ústeckém a Středočeském kraji, uvedla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

V Libereckém kraji se dnes večer pracovníci ČEZ Distribuce snažili obnovit dodávky elektřiny na Českolipsku, Liberecku a Jablonecku, v Ústeckém kraji na Litoměřicku, Lounsku a Ústecku. Ve středních Čechách vyjeli hlavně na Kladensko, Mladoboleslavsko a Rakovnicko. Distribuční firma podle Holingerové už v poledne v reakci na výstrahu meteorologů zvýšila počty pracovníků v terénu, na dispečinku i v telefonním centru.

„V případě nahlášení poruchy prosím využije linku zdarma 800 850 860,“ vyzvala mluvčí. Ve čtvrtek večer bylo nadále bez proudu více než 8 tisíc odběratelů. „Vítr se utišil a nám se daří dodávky elektřiny obnovovat. Po severních a středních Čechách zasáhl vítr i Moravu, aktuálně řešíme poruchy především na Olomoucku, Karvinsku a Opavsku,“ popsala mluvčí situaci k 21:00.

ČEZ Distribuce předpokládá, že dodávky elektřiny budou „z velké většiny“ obnoveny ještě dnes večer a v noci. „Bohužel již teď víme, že práce budou pokračovat i během zítřejšího dne (pátku),“ doplnila mluvčí.

Předpověď: Extrémně zátěžové počasí

Přes Česko bude odpoledne a večer postupovat výrazná studená fronta, před kterou i na níž se budou postupně tvořit bouřky, které mohou být ojediněle i silné, doprovázené přívalovým deštěm, krupobitím a zesílením větru o rychlosti až 90 km/h. Před jejím přechodem bude do Česka proudit studený vzduch, takže teploty budou kulminovat vysoko – na 29 až 33 °C.

Zpočátku dne bude jasno nebo polojasno, odpoledne bude docházet k přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami, místy i bouřkami. Během dne bude zesilovat vítr – ze slabého na mírný a odpoledne bude foukat čerstvý severozápadní vítr o rychlosti s nárazy kolem 60 km/h, v bouřkách bude zesilovat výrazněji.

Čtvrteční počasí bude extrémně zátěžové – očekáváme tropické teploty, silné bouřky, přechod studené fronty, se kterou bude souviset změna tlaku vzduchu – zpočátku dne očekáváme mírný pokles, odpoledne a večer silný vzestup. Upravit by si měl denní režim každý z nás – nepřetěžovat se, zvýšit příjem tekutin a zdržovat se ve stínu. Pro chronicky nemocné, kardiaky, astmatiky, těhotné ženy a starší generace platí, že by měli zůstat v chládku domova a věnovat pozornost svému zdravotnímu stavu. Počítejte s bolestí hlavy, zvýšenou únavou a nervozitou.

Index pracovní výkonnosti bude na nízké hodnotě – od ruky nám nepůjde ani duševní ani fyzická práce. Co můžete, raději odložte na jindy. Snížená koncentrace se bude projevovat zejména u řidičů, neplánujte žádné dlouhé cesty. Pokud vjedete do bouřkové oblačnosti s přívalovým deštěm, raději zastavte. Potřebovat budeme pláštěnky i opalovací krémy a sluneční brýle.

Fotogalerie
20 fotografií