Slunečné, tropické a stabilní počasí přináší na jih Evropy během léta stabilní, mohutná tlaková výše. Proto po většinu prázdnin hlásí přímořská letoviska Španělska, Baleárských ostrovů, Francouzské riviéry, Itálie, Řecka i Turecka převážně slunečné a tropické počasí.

Jen ojediněle se tady můžeme setkat s lokálními bouřkami z tepla. Nejvyšší odpolední teploty v přímořských letoviscích často překračují 30 °C a během vrcholného léta se vzduch prohřívá dokonce na teploty až kolem 40 °C. Od vysokých teplot si většinou neodpočinete ani v noci. Zejména v Řecku a přilehlých ostrovech, na Sicílii a ve Španělsku může období spalujících veder trvat dny, ale i týdny.

Za extrémními teplotami do Egypta

Počasí v létě v Egyptě výrazně ovlivňuje Sahara, v létě se tam nejvyšší odpolední teploty mohou zastavovat až na 45 °C. Ochladí vás pouze mořský vánek, který způsobuje, že jsou u pobřeží i extrémní teploty snesitelnější než ve vnitrozemí.  V nočních hodinách jsou tam teploty nejčastěji kolem 25 °C.

Pokud se v létě chystáte do Chorvatska, bude záležet, kam přesně. Za tropickými teplotami se vydejte hodně na jih. K Zadaru totiž často zasahuje tlaková níže z Alp a může se vám stát, že celý týden proprší a že se nejvyšší odpolední teploty budou pohybovat jen kolem 20 °C.

V Chorvatsku se také častěji vyskytují letní bouřky. Výrazné ochlazení přináší na pobřeží bóra, což je suchý, chladný vítr, který vane z dalmatských a albánských hor. Naopak v oblasti Dubrovníku bývá v létě slunečno s tropickými teplotami. Letos tady ale turisty překvapily fekálie.

S dětmi na Kanárské ostrovy

Kanárské ostrovy jsou ideální destinací pro rodiny s dětmi. A to díky polojasné obloze, příjemným teplotám a mírnému větru. Průměrná denní teplota se tam v letních měsících pohybuje mezi 21 až 25 °C. V praxi to znamená, že se noční teploty pohybují těsně pod 20 °C a nejvyšší odpolední teploty kulminují na 30 °C.

Tak jednou nebo dvakrát za sezonu se tam ale vyskytne jev zvaný kalima – tj. tropické proudění vzduchu z Afriky, který krátkodobě (do čtyř dnů) vyžene odpolední teploty vysoko přes 30 °C, a dokonce až ke 40 °C. Kalimě se také přezdívá suchá mlha. Pokud vás zastihne, 100% se schladíte v moři, protože to má teplotu i v létě jen lehce přes 20 °C.

Pro seniory je vhodné Bulharsko

V Bulharsku na pobřeží Černého moře jsou v červenci a v srpnu teploty v porovnání se Středomořím nižší – nejčastěji se v odpoledních maximech zastavují na 27 °C. Také noční teploty většinou klesají pod 17 °C. Suché a tropické africké proudění sem zasáhne málokdy. To mohou ocenit zejména senioři.

Video
Video se připravuje ...

Dagmar Honsová radí, kde je ideální počasí na dovolenou. Blesk TV

Fotogalerie
27 fotografií