Oblačnosti bude v pondělí málo – očekáváme jasno nebo polojasno. Odpoledne se ale bude, zejména v horských oblastech, tvořit kupovitá oblačnost. V Jeseníkách a v Beskydech se mohou ojediněle vyskytnout i dešťové přeháňky. Vát bude slabý severní vítr o rychlosti do 15 km/h.

Teplé oblečení i opalovací krém

Pondělní počasí nás nebude výrazněji zatěžovat – index kondice bude vysoký. Přihlédněte pouze ke svému aktuálnímu zdravotnímu stavu. Večer očekáváme slabý pokles tlaku vzduchu, který mohou pocítit meteosenzitivní jedinci – hrozí bolest hlavy.

Po ránu a dopoledne se tepleji oblékněte – hodit se budou dlouhé kalhoty i rukávy. Pro děti na hlavu čepičku. Odpoledne bude na sluníčku tepleji – pokud se ale nebudete přes poledne chránit před škodlivým ultrafialovým zářením, hrozí spálení pokožky po 30 minutách. Index pracovní výkonnosti bude na vysokých hodnotách. 

Slunečné počasí bude během pondělního dne panovat nad většinou starého kontinentu – nejvyšší teploty naměříme v Paříži 33 °C, na Kypru 34 °C a v Římě 33 °C. Naopak v Helsinkách a ve Varšavě se nejvyšší odpolední teploty zastaví do 16 °C. Teploty srovnatelné s těmi našimi naměříme v Berlíně nebo v Kodani. Podobně studená rána jako letos přinesl na začátku července naposledy rok 1969.

Fotogalerie
21 fotografií