„Počasí u nás ovlivňuje tlaková níže ve vyšších vrstvách atmosféry se středem nad Německem, která bude zvolna postupovat dále k východu,“ uvedli meteorologové.

Aktuální výstraha před silnými bouřkami platí od 12:00 do 21:00 pro kraje Moravskoslezský, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký, Královéhradecký, Pardubický, Prahu, Vysočinu a části Libereckého a Středočeského kraje. Přívalový déšť může ojediněle zatopit níže položená místa a sklepy.

Sledujte příchod bouřek a deště na radaru

Lidé by také kvůli nárazovému větru měli zajistit dveře, okna nebo zahradní nábytek a dát si pozor například na padající větve. Ve středu by podle ČHMÚ mělo být oblačno až zataženo, v Čechách přechodně i polojasno. Místy se mohou objevit přeháňky nebo občasný déšť, ojediněle i bouřky. Na východě bude pršet více. Srážky budou ustávat k večeru.

Úterní předpověď s Honsovou: Ochlazení zamává s naší psychikou

Během úterního dne bude počasí u nás pod vlivem výškové tlakové níže, která na většinu území přinese postupně déšť, na severu území bude i vydatný – spadne až 35 mm. Odpoledne očekáváme ojediněle i bouřky. Připravte se na ochlazení – na Karlovarsku a Ústecku se budou odpolední teploty pohybovat do 15 °C, v Praze bude 23 °C a na Moravě a ve Slezsku ještě nejvyšší odpolední teploty vystoupí na 26 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

Zpočátku dne bude oblačno, ojediněle s přeháňkami nebo deštěm. Postupně bude od severozápadu docházet k dalšímu přibývání oblačnosti – na zataženo, s deštěm a přeháňkami. Na Moravě a ve Slezsku se budou ojediněle vyskytovat také bouřky. Až večer bude docházet k částečnému ustávání srážek.

Ochlazení a velká oblačnost s deštěm budou snižovat naši psychickou kondici a pracovní výkonnost. Budeme unavení, ospalí a bez energie. Změny tlaku vzduchu během dne způsobí bolest hlavy. Index pití kávy bude dosahovat nejvyšší stupeň – počet hrnků kávy vypijeme 2x tolik než obvykle.

Díky srážkám se budou vymývat pylové částice z ovzduší – takže se bude alergikům a astmatikům dýchat dobře. Naplánujte si domácí aktivity – úklid, četbu, lenošení. Za sportem spíše do haly, během odpoledne už na většině území zmoknete.

Na sebe nepromokavé oblečení, deštník a pláštěnku. Pro děti holínky. Teplejší oblečení – dlouhé kalhoty i rukávy - se budou hodit zejména v Čechách. Kombinujte přírodní materiál se syntetikou. Pokud půjdete do lesa nebo na louku, tak jedině s repelentem – aktivita klíšťat bude i přes ochlazení a srážky vysoká.

Fotogalerie
10 fotografií