Zpočátku dne bude jasno nebo polojasno, odpoledne bude, zejména v Čechách, místy oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. V bouřkách se mohou srážkové úhrny zastavovat až kolem 20 mm a vítr zesílí na 70 km/h. Jinak bude foukat mírný jihovýchodní vítr o rychlosti kolem 18 km/h.

Sledujte příchod bouřek na radaru

Tropické teploty budou zatěžovat kardiaky, astmatiky, starší generace a těhotné ženy. Snížit fyzickou a psychickou zátěž by ale měla většina z nás a to alespoň přes poledne. Rozhodně dodržujte pravidelný pitný režim – doporučuje se vypít kolem 2,5 litru nealkoholických nápojů a pravidelně odpočívejte. Od 11 do 15 hodin se nezdržujte na přímém slunečním záření.

Nezapomeňte opalovací krémy

Sportovní aktivity naplánujte hned na ráno, to bude chladněji, nebo u vody. Kvalita vody je stále ještě převážně dobrá, přesto už jsou hlášeny případy, kde se koupat nesmí kvůli sinicím. Teplota vody se v přírodních koupalištích pohybuje nejčastěji od 20 do 24 °C. K vodě s sebou opalovací krémy – nad střední Evropou je opět podprůměrné množství ozonu a hrozí spálení pokožky už po 25 minutách bez ochranných prostředků – pokrývku hlavy a sluneční brýle.

Aktivita klíšťat a hmyzu představuje středně vysoké riziko – pokud půjdete do lesa nebo na louku, rozhodně nezapomeňte na repelent a následnou prohlídku těla. Opatrní buďte i při konzumaci potravin, které mohou při vyšších teplotách rychleji podléhat zkáze.

Fotogalerie
22 fotografií