Výstraha před nebezpečím požárů a vysokými teplotami platí pro Jihomoravský kraj, Liberecký kraj, Plzeňský kraj, Prahu, Středočeský kraj, Ústecký kraj. A to od úterý od 12:00 do odvolání, uvedl na svých stránkách Český hydrometeorologický úřad. 

Honsová: V Česku startuje vlna tropů

Úterý přinese nejméně oblačnosti a srážek z celého týdne – počasí u nás bude pod vlivem výběžku vyššího tlaku vzduchu, ve kterém se skoro žádná oblačnost tvořit nebude. Po ránu se budou ojediněle tvořit mlhy. Jinak očekáváme jasno nebo polojasno, odpoledne se při přechodně zvětšené oblačnosti mohou ojediněle tvořit dešťové přeháňky, a to zejména na východě území. Nejvyšší odpolední teploty už budou tropické – v maximech naměříme 27 až 31 °C.

Nejtepleji bude ve východních Čechách a na jižní Moravě. Vítr bude vát převážně slabý o rychlosti do 15 km/h. Srážkové úhrny budou tak nízké, že je skoro ani nezměříme. 

Problém pro starší ročníky, těhotné ženy a děti

Tropické teploty budou zatěžovat skupinu obyvatel se zhoršeným termoregulačním systémem – tedy zejména starší ročníky, těhotné ženy a malé děti. Hůře se bude dýchat astmatikům a kardiakům.

Tropickému počasí přizpůsobte svůj denní režim – častěji odpočívejte, pravidelně pijte, oblékněte se do světlého prodyšného outfitu. Slabý pokles tlaku vzduchu pocítí meteosenzitvní skupina obyvatel například bolestí hlavy nebo malátností.

Nejlépe v chládku na zahrádce nebo u vody

Index kondice bude na středních hodnotách – sportovní aktivity budou opravdu zejména pro velké sportovce, ostatním bude nejlépe v chládku na zahrádce nebo u vody. Také index pracovní výkonnosti bude jen po ránu na vysokých hodnotách, postupně bude klesat.

V Česku budou teploty srovnatelné s teplotami v Chorvatsku, v Řecku nebo na Baleárských ostrovech. Teplota moře se nejčastěji pohybuje od 24 do 27 °C, u pobřeží Kypru až na 29 °C.

Video
Video se připravuje ...

Dovolená podle počasí: Které letovisko je nejvhodnější pro děti nebo seniory? Blesk TV

Fotogalerie
18 fotografií