„Před studenou frontou, která v noci na čtvrtek začne od západu ovlivňovat počasí u nás, k nám bude proudit velmi teplý vzduch,“ uvedli meteorologové. Dnes podle nich vystoupají odpolední teploty nad 31 stupňů Celsia pouze v oblasti Polabí a na jižní Moravě, v pondělí už na většině území kromě severovýchodu České republiky.

V dalších dnech budou teploty na celém území ještě vyšší, od úterý budou místy překračovat i 34 stupňů Celsia.

Rozšířili výstahu před požáry

Varování před velmi vysokými teplotami platí v úterý a ve středu pro Prahu, Středočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký a Ústecký kraj a část Plzeňského kraje a ve středu také pro téměř celý Olomoucký kraj. „Mírné ochlazení by mělo přijít až během čtvrtka od západu, výstraha bude podle potřeby upřesňována, případně prodloužena,“ uvedl ČHMÚ.

Varování před nebezpečím požárů platí do odvolání pro Prahu a celý Ústecký kraj a pro téměř celý Středočeský kraj a pro Pardubicko, Královéhradecko a Českolipsko. Některé kraje již vydaly zákaz rozdělávání ohňů, Mladá Boleslav kvůli riziku požárů zakázala lidem vstup do lesů. 

Počasí s Honsovou: V neděli až 31°C

I přes to, že počasí u nás bude ještě zpočátku nedělního dne pod vlivem vlnící se slabé studené fronty, nejnižší ranní teploty nebudou místy klesat pod 20 °C a také nejvyšší odpolední teploty ojediněle pokoří tropickou hranici – v odpoledních maximech naměříme 27 až 31 °C.

Naši pocitovou teplotu bude navíc opět zvyšovat vysoká relativní vlhkost vzduchu. Jinak bude jasno až polojasno, jen přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. I v bouřkách se ale srážkové úhrny zastaví do 10 mm. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h, který přechodně zesílí v bouřkách.

I přes to, že se v porovnání se sobotou přece jen o nějaký ten stupínek ochladí, také v neděli nás bude počasí výrazně zatěžovat. Tropické teploty sníží fyzickou pohodu kardiakům, astmatikům, starším generacím a těhotným ženám. Skoky tlaku vzduchu – zpočátku slabý vzestup, postupně mírný pokles – pocítí zejména lidé s nízkým krevním tlakem a revmatici. Hrozí zvýšená únava, bolest hlavy a malátnost.

Index pracovní aktivity bude nízký – raději odpočívejte a do náročnějších úkolů se raději nepouštějte. Pozor i na silnicích – naše reakce budou zpomalené. Sportovní aktivity naplánujte hned na brzké ranní hodiny nebo u vody. Teplota vody se v přírodních koupalištích pohybuje od 22 do 25 °C. Kvůli teplému a suchému počasí přibývá znečištění vodních ploch sinicemi.

Video
Video se připravuje ...

Počasí s Dagmar Honsovou - speciál Hurikán, kulový blesk a výbuch sopky Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Neděle přinese úlevu od tropů do Evropy západní – ve Francii a v zemích Beneluxu se ochladí o více než 10 °C. V Evropě střední extrémní teploty teprve přijdou – v první polovině příštího týdne.

Fotogalerie
17 fotografií