„Po zadní straně tlakové výše nad východní Evropou k nám bude zesilovat příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu. Ze čtvrtka na pátek bude postupovat od západu přes naše území studená fronta,“ uvedli meteorologové.

V úterý budou nejvyšší odpolední teploty stoupat k 30 až 34 stupňům Celsia, v Polabí a Poohří až k 36 stupňům. Ve středu a ve čtvrtek bude příliv teplého vzduchu vrcholit. „V odpoledních hodinách předpokládáme teploty nejčastěji mezi 32 až 36 stupni Celsia, v nižších polohách můžeme ojediněle naměřit až 38 stupňů,“ uvedl ČHMÚ. V pátek očekávají meteorologové v Čechách pokles teplot, na Moravě a ve Slezsku pak předpokládají i v pátek odpolední teploty mezi 30 až 34 stupni Celsia. „Ke zmírnění veder na východě dojde až v sobotu,“ dodali.

Během horkých dní by lidé měli dodržovat pitný režim, omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Kvůli vyššímu riziku požárů by neměli v přírodě rozdělávat oheň, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky a používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Je třeba se řídit případnými místními vyhláškami a zákazy.

Vlna veder trvá v Česku od začátku minulého týdne. Středa byla zatím nejteplejším dnem celého roku, v Řeži u Prahy meteorologové naměřili 38 stupňů.

Vedro sužuje celou Evropu, Španělsko hlásí už pět mrtvých

Horka ve Španělsku si vyžádala další dvě oběti. Zemřely o víkendu v katalánské Tarragoně. Podle deníku La Vanguardia šlo zřejmě o dva bezdomovce. Nynější vlna veder sužuje téměř celou Evropu, nejvyšší jsou teploty na Pyrenejském poloostrově, ve Španělsku tak k dnešnímu dni kvůli horku zemřelo už pět lidí.

Nejvyšší teploty naměřili ve Španělsku koncem minulého týdne v regionu Extremadura, kde bylo ve městě Badajoz 46 stupňů Celsia, což je nejvíc v historii tohoto města. V Katalánsku zažili nejteplejší den letošního roku v sobotu, kdy tam naměřili až 40 stupňů. V neděli teploty začaly mírně klesat.

Podle španělského meteorologického ústavu má v úterý přijít na Pyrenejský poloostrov studená fronta z Atlantiku, která by měla nebývalá horka ukončit.

Fotogalerie
15 fotografií