K extrémně vysokým teplotám, které budou v porovnání s dlouhodobým normálem vyšší až o 8 °C, se přidá převážně slunečná obloha. Srážkové úhrny se i v bouřkách zastaví do 10 mm. Vítr nás rozhodně neochladí – bude vát slabý jižní a dosahovat rychlosti do 15 km/h. 

Úterý tak bude opět zátěžové – kombinace vysokých teplot a slabého poklesu tlaku vzduchu sníží index kondice na minimum. Extrémně vysoké teploty zatíží zejména starší generace, astmatiky, kardiaky, chronicky nemocné, těhotné ženy a malé děti. I pro ostatní ale platí, že by se měli řídit základními pravidly při vysokých teplotách. Příjem nealkoholických tekutin zvyšte na tři litry, pobývejte ve stínu, zvolte letní prodyšný outfit a snižte fyzickou i psychickou zátěž.

Klimatizaci v autě a v kanceláři nastavte na hodnotu maximálně o 5 °C nižší, než je venku, jinak to bude pro tělo znamenat velký teplotní skok a můžete lehce nastydnout.

Index pracovní výkonnosti bude v úterý na nízkých hodnotách – pokud můžete, přivstaňte si a pracujte brzy ráno. Nejnižší teploty budou ještě před východem Slunce, kolem osmé hodiny už očekáváme 23 °C a v 11 hodin dopoledne i 30 °C. Sportovní aktivity volte u vody a nebo je raději ve venkovních prostorech úplně vynechte.

Díky malé oblačnosti bude dobrá viditelnost jevů na obloze – v tomto období padají z oblohy „hvězdy“, tj. obloha je plná Perseid. Nejlepší podmínky u nás pro pozorování noční oblohy jsou zpravidla v horských oblastech a na Vysočině.

Fotogalerie
29 fotografií