Bouřky budou ojediněle silné, tj. doprovázené přívalovým deštěm o intenzitě až 35 mm a krupobitím, uváděla ve své předpovědi meteoroložka Dagmar Honsová. Bouřka dokáže krátkodobě vzduch ochladit až o 10 °C. Vát bude slabý jižní vítr o rychlosti do 15 km/h, který bude zesilovat v bouřkách na rychlost v nárazech až 70 km/h.

Před přechodem vlnící se studené fronty bude do Česka zesilovat teplé jižní proudění. Teploty vyšvihne na 31 až 35 °C, ve Středočeském a Pardubickém kraji až na 37 °C. Opět tak budeme zřejmě přepisovat tabulky teplotních rekordů. Zpočátku dne bude jasno nebo polojasno, odpoledne ale bude docházet k přibývání oblačnosti.

I středa tedy bude extrémně zátěžovým dnem. Buďte proto na sebe opatrní a přizpůsobte vysoké zátěži způsobené počasím své denní aktivity. Pravidelně odpočívejte, zvyšte příjem nealkoholických nápojů na 3,5 litrů, držte se ve stínu nebo v chládku domova, neplánujte dlouhé cesty autem, na sportovní aktivity raději zapomeňte a sledujte svůj aktuální zdravotní stav.

Už je bouřka blízko vás? Sledujte ji na radaru

Zvýšenou pozornost věnujte malým dětem, domácím zvířatům a starším generacím. Dlouhotrvající zátěž vysokými teplotami, které je naše tělo vystaveno už tři týdny, může vést ke stresu nebo kolapsu. U slabších jedinců se bude zvyšovat také agrese.

Neochladí se ani v noci

Naše pracovní výkonnost bude na nízkých hodnotách – tropické teploty naměříme už po 10 hodině dopolední a výraznější pokles teplot neočekáváme ani po 21. hodině. Do nových nebo náročných úkolů se raději vůbec nepouštějte.

Fotogalerie
32 fotografií