Bouře si vyžádaly evakuaci asi 1600 lidí, převážně z kempů, a značné materiální škody. V nejhůře postiženém departementu Gard na jihu Francie se stále pohřešuje jeden starší německý občan, který se před živlem schoval do karavanu. Vůz ale vzala voda a záchranáři ho později našli prázdný. Pátrání po muži pokračuje.

„Silnice v zasažených oblastech se proměnily v bouřlivé toky, vítr vyvracel stromy a strhával střechy,“ uvedl server franceinfo.fr. V některých oblastech padaly kroupy velké jako pingpongové míčky.

Z tábora evakuovali 119 dětí

Záplavy v departementu Gard postihly také dětský tábor. Většina jeho účastníků pocházela z Německa. Všech 119 dětí je v pořádku, řekl dnes představitel armády francouzskému tisku.

V Británii dnes podle tamních meteorologů může hlavně na západě země místy napršet až 30 milimetrů srážek za hodinu. Očekávají se potíže v dopravě. 

Bouře Nadine ochromila vlaky

Bouře nazvaná Nadine zasáhla v noci sever Německa, která způsobila vážné problémy v dopravě a vyžádala si několik zraněných. Informovala o tom agentura DPA. Nejhůře postižena byla oblast kolem města Hannover a na pobřeží Severního moře. Rychlost větru na severním pobřeží Německa dosahovala 140 kilometrů v hodině.

Husté lijáky a vichr zastavily dopravu na dálkových železničních linkách Hannover-Hamburk-Kiel, Brémy-Hamburk a Osnabrück-Löhne. Podle DPA na těchto tratích nejezdily vlaky ani dnes ráno.

Omezení i na letištích

Kvůli bouři Nadine, která přišla po řadě mimořádně horkých dní, byla narušena železniční doprava i na dalších místech. Společnost Deutsche Bahn musela cestujícím, kteří v noci na dnešek uvázli na tratích, poskytnout náhradní ubytování v lůžkových vagonech v Dortmundu, Hannoveru, Braunschweigu či Berlíně.

Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem již ve čtvrtek odpoledne krátkodobě přerušilo kvůli bouřce provoz, což se dotklo asi 150 letů. Ještě dnes musejí pasažéři počítat se zpožděním některých spojů.

Horké dny se brzy vrátí

V Hamburku a v regionu Münsterland zranily několik lidí spadlé stromy. Na olympijském stadionu v Berlíně byli ve čtvrtek večer diváci sledující mistrovství Evropy v atletice vyzváni, aby po skončení soutěží zůstali kvůli bouřce na stadionu. „Prosím, zůstaňte tady, toto je pro vás v tuto chvíli nejbezpečnější místo,“ oznámili pořadatelé na konci večerního programu.

Na východě Německa jsou bouřky očekávány dnes večer. Po přechodném ochlazení v důsledku bouřek se ale podle meteorologů vedra s teplotami kolem 30 stupňů Celsia na německé území v příštích dnech opět vrátí. Za bouří Nadine totiž bude následovat teplá fronta s názvem Kevin, napsala agentura DPA. „Německo může zažívat horké dny s teplotami 30 stupňů a více až do října,“ sdělila německá meteorologická služba DWD.

Španělsko: Po čtyřicítkách přišly kroupy

Vlna veder si ve Španělsku od minulé středy vyžádala nejméně 17 obětí na lidských životech. Bilanci totiž dnes na 11 zvýšilo Katalánsko, jehož úřady také uvedly, že počet obětí nemusí být konečný, protože v některých případech se čeká na potvrzení příčin úmrtí. Vysoké teploty ale v zemi už před několika dny klesly, když na Pyrenejský poloostrov přinesla bouřky a lijáky studená fronta z Atlantiku.

Bouřky a deště přišly na sever Španělska už ve středu, srážky a někde i kroupy hlásily ve čtvrtek i na východě země v Katalánsku. Teploty klesly někde až o deset stupňů. Varování před bouřkami a lijáky platí i pro dnešek, zejména pro jihovýchod a Baleárské ostrovy, kde by mohlo podle meteorologů v místech napadnout až 60 litrů srážek na metr čtvereční.

Varování před bouřkami a dešti platí v pátek kromě Baleár například pro Andalusii, Katalánsko či Valencii. Tyto regiony přitom v minulém týdnu zažívaly tropické teploty přes 40 stupňů Celsia, kvůli nimž v celém Španělsku zemřelo nejméně 17 lidí. 

Už od středy vydatně v Katalánsku prší - v provincii Barcelona padaly i kroupy velké asi jako pingpongový míček. Kvůli vichru padaly mnohde stromy, které způsobily komplikace na silnicích i na dálnici AP7 nedaleko Barcelony. Na plážích v Katalánsku vydali varování před koupáním kvůli silnému větru a velkým vlnám.

Díky dešti a poklesu teplot se ale podařilo dostat pod kontrolu lesní požáry jižně od Valencie. Rozhořely se v pondělí po zásahu blesku do stromu a ohrožovaly turistickou oblast přímořského letoviska Gandia. Na tři tisíce lidí bylo v regionu evakuováno, polovina z nich se mohla domů vrátit ve čtvrtek. Ostatní strávili v náhradním ubytování i dnešní noc.

Tiskový mluvčí Martin Kavka o práci pražských hasičů během extrémního tropického počasí:

Fotogalerie
17 fotografií