Nejvyšší odpolední teploty budou opět dosahovat na tropické hodnoty - maxima se zastaví na 26 až 30 °C, v Jihomoravském a Zlínském kraji bude až 33 °C. Teplotně tak bude úterý nadprůměrné o více než 5 °C v porovnání s dlouhodobým normálem. Vát bude mírný severní vítr o rychlosti do 20 km/h. 

V roce 1968 21. srpna převládala na území Česka také malá oblačnost a výborná viditelnost, jen ojediněle se slabými přeháňkami a nejvyšší odpolední teploty se zastavovaly do 22 °C. Teplotní rekordy pro dnešní den jsou z let 1943 a 2012, tehdy teplota stoupala i přes 35 °C.

Nezapomeňte opalovací krém

Tropické teploty budou opět zatěžovat širokou škálu lidí – zejména pak kardiaky, astmatiky, starší ročníky a těhotné ženy. Index zdravotních obtíží bude na vysokých hodnotách. Snižte svoji fyzickou a psychickou zátěž, pravidelně odpočívejte a doplňujte nealkoholické tekutiny. Přes poledne se nezdržujte na přímém slunečním záření – UV index bude při malé oblačnosti dosahovat 6 – spálení pokožky tak hrozí už po 20 minutách bez opalovacího krému. Na hlavu pokrývku hlavy – klobouk nebo kšiltovku.

Index pracovní výkonnosti bude zpočátku dne střední, během dne bude rychle klesat. Většinu aktivit tak naplánujte hned na ranní nebo dopolední hodiny a to včetně sportu. Teplota vody se v přírodních nádržích u nás pohybuje nejčastěji kolem 25 °C. Pokud vyrážíte do Středomoří, je teplota vody ještě vyšší - mezi 26 až 29 °C.

Video
Video se připravuje ...

Hurikán, kulový blesk a výbuch sopky: Extrémy počasí rozhodují, jak bude v Česku Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
26 fotografií