Také v úterý bude do Česka proudit velmi teplý vzduch od jihozápadu, který přinese v odpoledních maximech teploty odpovídající polovině července. V maximech naměříme až 29 °C. Ještě tepleji než letos bylo naposledy v tomto období v roce 1947, tehdy teploty kulminovaly až na 30 °C.

Vysoké teploty budou během úterního dne zatěžovat starší generace, lidi s dýchacími potížemi a kardiaky. Zejména tyto skupiny obyvatel by měly snížit svoji fyzickou námahu přes poledne. Pro všechny ale platí zvýšit přísun denních nealkoholických tekutin na nejméně 2,5 litru. Přes poledne se nezdržovat na přímém slunečním záření bez opalovacího krému, slunečních brýlí a pokrývky hlavy. Spálení pokožky hrozí po 35 minutách. Úpal a zánět spojivek je aktuální zejména u mladších generací.

Slunce nás nabije energií

Zpočátku dne bude index pracovní výkonnosti na vysokých hodnotách, se zvyšujícími se teplotami bude klesat a snižovat se bude i naše koncentrace. Důležité úkoly tak naplánujte hned na ráno nebo dopoledne. Sluneční paprsky a nadprůměrné teploty nás budou nabíjet energií – naplánujte si očistný den na ovoci a zelenině. Sportovním aktivitám na přímém slunečním záření se vyhněte přes poledne, jinak bude počasí umožňovat jejich širokou škálu – od běhání, kolečkových bruslí, přes cyklistiku až po tenis. 

Zvolte vícevrstvý outfit – rozdíl mezi nejnižšími ranními a nejvyššími odpoledními teplotami se bude pohybovat až na 20 °C. Po ránu je to na ponožky, pevnou obuv, svetr a dlouhé kalhoty, odpoledne na tričko s krátkým rukávem a žabky nebo sandály a klobouk.

Fotogalerie
24 fotografií