Bude převládat velká oblačnost: oblačno, na východě území až zataženo, občas déšť nebo přeháňky. Srážky budou ustávat v poledních hodinách a odpoledne se bude místy oblačnost protrhávat. Foukat bude mírný západní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Výrazné ochlazení zatíží zejména starší generace, astmatiky a kardiaky. Během noci očekáváme silný vzestup tlaku vzduchu – ten pocítí meteosenzitivní jedinci a lidé s nízkým krevním tlakem. Vzestup tlaku vzduchu ale na nás bude působit kladně. Pozor na nachlazení, při nevhodném oblečení, hrozí respirační nemoci a angíny. Zejména děti mohou být kvůli změně počasí podrážděné a bude se jim hůře usínat. Na nás ostatní bude působit výrazná změna jako kocovina.

Video
Video se připravuje ...

Tuto úrodu si přinesl v neděli dopoledne z lesa František Doležal z Uherského Ostrohu. Radost měl hlavně z pýchavek. Hynek Zdeněk

Venkovní aktivity naplánujte na odpoledne, kdy bude oblačnosti méně. Počasí bude ideální na cyklistiku, běh, volejbal, dlouhé procházky nebo in-line brusle. Vhodné podmínky budou i pro práci na zahradě nebo výlety na zámky a hrady. Index pracovní výkonnosti bude na středních hodnotách.

Poslední astronomický letní den letošního roku přináší teploty srovnatelné s roky 2016 nebo 2015, to v roce 2014 bylo chladněji: pouze 13 °C. Další výrazné ochlazení přinese příští týden - v úterý očekáváme na vrcholcích hor dokonce sněžení. V pondělí musíme počítat na našem území s vichřicí. Vítr bude v nárazech dosahovat rychlosti 110 km/h, a to kvůli výraznému tlakovému gradientu, tj. rozdílu tlaku vzduchu mezi hlubokou tlakovou níží nad Německem a tlakovou výší nad severovýchodní Evropou.

Fotogalerie
15 fotografií