Ve vlhkém a studeném vzduchu se bude tvořit během dne dost oblačnosti – očekáváme zataženo až oblačno, pouze přechodně polojasno. Místy musíme počítat s přeháňkami. 

Sníh se v horských oblastech držet nebude -  teplota v 1000 m se bude pohybovat kolem 4 °C. Srážkové úhrny se zastaví kolem 5 mm. Sněžení na vrcholcích hor není v poslední zářijové dekádě nic neobvyklého. Například v roce 2014 sněžilo na vrcholcích hor už 24. srpna. V roce 2007 4. září a v roce 2008 16. září. Jedno z prvních sněžení i do nížin přinesl v posledních letech rok 2009, tehdy napadl sníh už 13. října. Řidiči si musí dávat pozor na sníženou dohlednost.  

Pondělní den bude zátěžový. Rychlá změna počasí může vyvolat únavu, špatnou náladu, nervozitu, bolest hlavy nebo oběhové poruchy. Index pracovní výkonnosti bude na nízkých hodnotách – nepouštějte se do náročných úkolů. Raději odpočívejte.

Ochlazení bude zvyšovat zátěž zejména lidem se zhoršeným termoregulačním systémem organismu – starším generacím a těhotným ženám. Vzestup tlaku vzduchu pocítí meteosenzitivní lidé. Výraznému ochlazení přizpůsobte pondělní outfit – na sandále a letní šaty zapomeňte! Teple oblékněte zejména děti – těm by neměla chybět čepice, nepromokavé kalhoty, kotníčková obuv, teplý svetr a větrovka. Při nevhodném oblečení hrozí respirační onemocnění. 

Fotogalerie
26 fotografií