V pátek bude přes naše území postupovat podružná studená fronta – očekáváme proměnlivou, během dne převážně velkou oblačnost. Zpočátku dne se budou přeháňky vyskytovat pouze ojediněle, postupně je očekáváme místy. Na horách bude sněžit. Noční teploty budou klesat na 6 až 2 °C. Denní teploty vystoupí na 9 až 13 °C. Foukat bude čerstvý jihozápadní vítr o rychlosti 5 až 10 m/s, s nárazy až 70 km/h, na horách o rychlosti vichřice 110 km/h.

Víkend přinese ochlazení

V sobotu bude zpočátku dne polojasno, postupně bude od západu docházet k přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo, na většině území s přeháňkami a deštěm, od 700 m se sněžením. Noční teploty budou klesat na 4 až 0 °C, při vyjasnění ojediněle až ke -2 °C. Denní teploty vystoupí na 7 až 11 °C. Foukat bude čerstvý jihozápadní vítr s nárazy o rychlosti 70 km/h, na horách až 110 km/h.

Také neděle bude psát hodně podobný scénář – bude oblačno až zataženo, jen přechodně polojasno, během dne na většině území s deštěm nebo přeháňkami, které budou přechodně od 500 m sněhové nebo smíšené. Noční teploty budou klesat na 5 až 1 °C, odpolední teploty vystoupí na 6 až 10 °C.  Foukat bude čerstvý jihozápadní vítr o rychlosti 5 až 10 m/s, s nárazy až 70 km/h, na horách o rychlosti vichřice 110 km/h.

Hodně proměnlivé počasí s občasným deštěm, přechodně od vyšších poloh se sněžením, očekáváme i nadále. Nejvyšší odpolední teploty se budou nejčastěji pohybovat mezi 4 až 9 °C, po ránu při zmenšené oblačnosti bude teplota klesat až k -3 °C.

Jarní je tu únava

S prvními jarními paprsky mnozí z nás začínají více zívat, u některých se projevuje pocit smutku, únavy nebo apatie. Což jsou příznaky jarní únavy. Může za to nárůst venkovních teplot vzduchu, na které naše tělo reaguje rozšířením povrchových kapilár v kůži. K naplnění periferních cév je zapotřebí velké množství krve a nové červené krvinky se nestačí tak rychle tvořit. Jarní únavu tak zapříčiňuje nedostatečný přísun kyslíku ke tkáním.

A také se na jaře snižuje tlak vzduchu, což pro náš organismus znamená snížení přívodu kyslíku. Hůř se nám dýchá a pro naše srdce to znamená větší zátěž.

Fotogalerie
28 fotografií