"K 11:00 evidujeme v Libereckém kraji 30 poruch na vedení vysokého napětí, další desítky poruch jsou na nízkém napětí,“ doplnila Holingerová. Kalamitní stav stále platí, zasažené jsou podle ní všechny okresy, nejvíce Českolipsko a Semilsko. Třeba v Liberci už se podařilo dodávky obnovit. Bez proudu jsou ale stále lidé kolem Máchova jezera, v okolí Českého Dubu a Železného Brodu nebo na Semilsku. Na odstranění poruch se podle Holingerové intenzivně pracuje. Kdy se podaří vše opravit, nedokáže v tuto chvíli nikdo vzhledem k množství poruch odhadnout.

Libereckým krajem se prohnala v noci na dnešek vichřice. Podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem dosahoval vítr nejvyšších rychlostí v Liberci, kde naměřili náraz o rychlosti bezmála 100 kilometrů v hodině. V České Lípě vítr přesáhl rychlost 86 kilometrů v hodině. Silný vítr vyvracel a lámal stromy. Silničáři kvůli tomu museli uzavřít silnice v Kořenově a Bozkově, ještě ráno se je ale podařilo zprůjezdnit. Popadané stromy zastavily i vlaky v Krkonoších a na Frýdlantsku, i tam už byl ale provoz obnoven.

„Krajské operační a informační středisko přijalo do dnešního poledne neuvěřitelných 311 událostí,“ řekl ČTK Daniel Mlčoch z Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. V drtivé většině případů podle něj hasiči odstraňovali spadané stromy přes silnice, na dráty elektrického vedení či budovy. Vítr také strhával střechy, plechy a bral s sebou skoro vše, co nebylo jakkoliv upevněno.

Nejvíc výjezdů bylo na Českolipsku. Nejsložitější zásah řešili zřejmě hasiči z České Lípy v Havlíčkově ulici, kde poryvy větru doslova strhly celou střechu z budovy domova mládeže střední průmyslové školy. „Hasiči střechu zajistili a evakuovali z budovy celkem 36 dětí, které následně převezli do Zákup do náhradního ubytování,“ řekl Mlčoch. Celý altán přestěhoval v noci vítr v Kryštofově Údolí na Liberecku ze zahrady na silnici. Na dálnici z Liberce na Prahu u Ohrazenic převrátil v noci vítr kamion. Řidič vyvázl bez zranění.

Fotogalerie
65 fotografií