V pátek ještě očekáváme pravé aprílové počasí – zpočátku dne bude polojasno až oblačno, postupně bude od západu docházet k přibývání oblačnosti až na zataženo, objeví se i déšť a přeháňky, zpočátku nad 600 m i srážky sněhové. Noční teploty budou klesat na 5 až 1 °C. Denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C. Foukat bude čerstvý západní až severozápadní vítr s nárazy až kolem 75 km/h.

V sobotu ještě vezměte deštníky, v neděli opalovací krémy

V sobotu bude z počátku dne ještě také převážně oblačno, občas se objeví přeháňky nebo déšť. Během dne ale bude docházet k ustávání srážek a k protrhávání oblačnosti až na polojasno. Noční teploty klesnou na 6 až 2 °C. Denní teploty vystoupí na 9 až 13 °C. Naši pocitovou teplotu bude stále snižovat čerstvý jihozápadní vítr o rychlosti s nárazy kolem 55 km/h.

Během neděle počasí u nás na několik hodin ovlivní výběžek vysokého tlaku vzduchu, díky kterému bude jen malá oblačnost a od jihozápadu k nám pronikne teplý vzduch. Očekáváme jasno až polojasno. Až večer bude od západu docházet k přibývání oblačnosti, místy se k tomu přidá déšť. Noční teploty budou klesat na 6 až 2 °C, při bezvětří ojediněle naměříme jen 0 °C. Denní teploty vystoupí vysoko – na 16 až 20 °C. Foukat bude mírný až čerstvý jihozápadní vítr s nárazy o rychlosti až 55 km/h.

Po víkendu se vrátí sníh

V první polovině příštího pracovního týdne bude do Česka ale proudit studený a vlhký vzduch od severozápadu, takže se budou nejvyšší odpolední teploty zastavovat nejčastěji do 10 °C a od nadmořské výšky 600 m nad mořem očekáváme opět sněžení. Navíc bude stále větrno.

První polovina března byla v Česku vůbec extrémně větrná – za posledních 50 let je to čtvrtý největrnější začátek března. Bylo to způsobené převládajícím čerstvým západním až severozápadním prouděním, ve kterém přes naše území přecházely jednotlivé frontální systémy. Vítr zesiloval také v bouřkách. Naopak například v roce 2017 bylo toto období bohaté na sluneční paprsky a nadprůměrné teploty, v roce 2006 zase panovaly silné mrazy.

Fotogalerie
29 fotografií