V Česku prší od pondělní noci. Do úterního rána napršelo na většině území republiky od dvou do 15 litrů vody na metr čtvereční. Na severu a severozápadě Česka spadlo do 25 litrů a v Jizerských horách až 70 litrů vody na metr čtvereční.

I dnes bude pršet na většině území republiky. V jihovýchodní polovině Čech může být déšť místy vydatný s úhrny mezi 20 až 50 litry vody na metr čtvereční, varovali meteorologové. Na Moravě a ve Slezsku se bude déšť střídat s bouřkami a lokálně naprší kolem 30 litrů, výjimečně ještě o 20 litrů více. „Během večera bude bouřková činnost ustávat a déšť slábnout,“ uvádí ČHMÚ.

Hladiny většiny toků byly až do noci setrvalé, stoupat začaly v ranních hodinách na horním toku Jizery, na Lužické Nise a Smědé. Mírně stouply také hladiny některých menších toků v povodí Vltavy a Berounky.

Labe se pohybuje na hraně povodně

Povodňový stupeň se v úterý ráno vyskytl na Labi ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších, vyplývá z dat hradeckého ústředí Povodí Labe. Úroveň vody dosáhla 178 centimetrů, přičemž ještě v pondělí odpoledne se pohybovala na úrovni 112 centimetrů.

Déšť se vrátil nad Česko. Sledujte aktuální situaci na radaru

Po 9:00 klesla na 161 centimetrů. Hranice prvního povodňového stupně je 165 centimetrů. Průtok v Labi od půlnoci stoupl za čtyři hodiny z pěti až ke 25 metrům krychlovým za vteřinu. Při stoleté povodni v roce 2006 průtok činil 168 metrů krychlových za vteřinu.

Nejvydatnější srážky zaznamenala Špindlerova bouda na hřebenech Krkonoš, kde za posledních 24 hodin napršelo 81 litrů vody na metr čtvereční. Stanice na Medvědíně zaznamenala 74 litrů a Labská bouda 64 litrů vody na metr čtvereční za posledních 24 hodin. V nižších polohách hradeckého kraje zatím napršelo od deseti do 20 litrů vody na metr čtvereční za 24 hodin.

Deště potrápily Česko minulý týden

Silné deště zvedly hladiny řek v Krkonoších a v Orlických horách i na začátku minulého týdne. Prvního povodňového stupně dosáhla pouze hladina Labe ve Špindlerově Mlýně. Žádné škody vzedmuté hladiny nenadělaly.

První ze tří povodňových stupňů nastává při nebezpečí povodně, od vyhlášení je třeba věnovat zvýšenou pozornost vodnímu toku. Druhý stupeň se vyhlašuje, když nebezpečí povodně přerůstá v povodeň, voda se ale nerozlévá do okolí a nepáchá škody mimo koryto řeky. Při třetím stupni, tedy ohrožení, už voda může ohrožovat životy lidí a majetek.

Fotogalerie
16 fotografií