Silné bouřky s přívalovým deštěm, kroupami a nárazovým větrem zasáhly ve čtvrtek večer a v noci na dnešek desítky míst na Moravě a na Vysočině. V několika obcích se valila voda a bahno z polí, menší potoky se rychle rozvodnily a voda zaplavila několik ulic, podjezdů, domů či sklepů. Hasiči v postižených obcích odčerpávali vodu, stavěli hráze, zasahovali u sesunutých svahů a odstraňovali popadané stromy.

V Tvorovicích na Prostějovsku přívalové deště zaplavily dolní část obce. Voda a bláto z polí zatopila sklepy, průjezdy i obytné prostory zhruba desítky domů. Hasiči zasahovali kvůli bouřkám doprovázeným silnými dešti po celém Olomouckém kraji.

V Pavlovicích u Kojetína se pod tíhou vody sesunul svah. Podobnou situaci zaznamenali krajští hasiči také v Lesnici na Šumpersku. Během dne má na místo dorazit statik a rozhodnout o dalším postupu.

Voda v nemocnici i v kostele

Několik desítek hasičů zasahovalo na Šumpersku zhruba do středeční půlnoci. Ve většině situací u rozlití menších toků. Po deštích se voda prohnala okolím a opět zmizela. Nechala po sobě ale naplaveniny anebo zůstala lidem ve sklepích.

„Přímo v Šumperku hasiči vypomohli v nemocnici s odčerpáním vody ze suterénních prostor transfúzní stanice,“ popsal situaci tiskový mluvčí hasičů Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

„Na Jesenické ulici ve hluboké vodě zajelo vozidlo s řidičem do hluboké vody. V Lesnici voda uvolnila větší část svahu s hrozícím nebezpečím zasypáním nedalekého domu,“ místní proto museli dům opustit, a co bude s domem dál, musí až dnes dopoledne posoudit statik, doplnil Hošák.

V Sudkově voda zaplavila místní kostel. V následujících hodinách nejen na Šumperku je předpoklad dalších výjezdů hasičů, a to převážně na odčerpávání vody ze zaplavených sklepů, domů a různých jiných objektů.

Navozili pytle s pískem

Obdobná situace byla také na Prostějovsku. Do nejvíce postižených míst převezli hasiči s ohledem na nepříliš příznivou předpověď počasí ještě ve středu na večer pytle s pískem.

Bouřky s přívalovým deště se Prostějovskem prohnaly ve středu krátce po 19. hodině. K téměř 50 událostem vyjížděli hasiči do obce a města Němčice nad Hanou, Pavlovice u Kojetína, Nezamyslice, Klenovice na Hané, Tvorovice, Brodek u Prostějova, Dobromilice, Víceměřice, Dřevnovice a samotný Prostějov.

Kde už jsou bouřky a kde prší? Podívejte se na radar

Nejvíce zatopených domů bylo právě v Němčicích nad Hanou a Tvorovicích. Hasiči zde prakticky do brzkých ranních hodin řešili odčerpávání vody, stavbu protipovodňových hrází s pytlů s pískem. V Němčicích nad Hanou zasedla také povodňová komise. Z různých míst byl cestou starostů podán požadavek na dovoz dostatečného množství pytlů s pískem.  V Nezamyslicích hasiči provizorně zajistili střechu poškozenou od krupobití.

Problémy i v Jihomoravském kraji

Bouřky a přívalové deště v Jihomoravském kraji ve čtvrtek večer a během noci zaměstnaly rovněž hasiče, v souvislosti s nimi zasahovali u 38 událostí. Především šlo o čerpání vody ze sklepů. Na webu hasičů to uvedl jejich mluvčí Petr Příkaský.

Bouřky se krajem přehnaly večer, 38 událostí hasiči evidují do 22:30. Z toho ve 28 případech šlo o čerpání vody ze zatopených sklepů. Celkem 34 událostí řešili hasiči na Vyškovsku. Z toho v Ivanovicích na Hané zasahovali u 24 událostí. „Silný vítr uvolnil část plechové střechy rodinného domu v Ivanovicích na Hané. Hasiči střechu zajistili a překryli plachtou,“ uvedl mluvčí.

Problémy s vlaky

Odčerpáváním vody, odstraňováním bahna a popadaných stromů se museli v pátek v noci zabývat hasiči na Vysočině po nočních bouřkách. Měli asi 30 výjezdů. V Humpolci na Pelhřimovsku napršelo podle informací na webu Povodí Vltavy zhruba hodinu po půlnoci přes 25 litrů na čtvereční metr. Bouřky zkomplikovaly i železniční dopravu na Žďársku.

Jen v Polné na Jihlavsku měli hasiči přes deset výjezdů. Voda podle starosty Jindřicha Skočdopole (nestraník) poničila místní komunikace i kanalizaci. Škodila i u rodinných domů. Následky nočních dešťů uklízí přes 20 zaměstnanců technických služeb.

„Vzalo to asfalty, kanály, spadlo několik stromů, bylo zatopeno několik domů, i když ne drasticky. Na to, že byla bouřka někdy v noci, tak ještě teď se někde valí voda po silnicích,“ řekl v pátek dopoledne starosta. Škody obec dokumentuje a bude je uplatňovat u pojišťovny. Pro postižené domácnosti zajišťuje přes hasiče možnost zapůjčení vysoušečů. „Škody budou určitě statisícové, ne-li větší, někde na silnici vůbec asfalt nezůstal, v jedné části se dostal lidem do zahrady a rozbil plot okolo ní,“ řekl starosta. Nejvážnější podle něho byla situace v ulici Pod Kalvárií.

Kvůli poruše na zabezpečovacím zařízení způsobené bouřkou byla ráno v provozu mezi obcí Pohled a Žďárem nad Sázavou jen jedna ze dvou traťových kolejí. Vlaky nabíraly zpoždění. Provoz se podařilo dopoledne obnovit.

Silné bouřky v sobotu

Také v sobotu se přes Česko přeženou bouřky. Na většině území Čech se očekávají velmi silné s přívalovými dešti a kroupami. Napršet by mělo až 50 litrů vody na metr čtvereční, což může opět zatopit sklepy či podemlít silnice. Vítr může v nárazech dosahovat rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, hrozí tak lámání stromů a výpadky v dodávkách elektřiny. Bouřkám bude předcházet vedro, odpolední teploty v sobotu překročí na většině území 31 stupňů Celsia. Vyplývá to z aktuálních informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Velmi silné bouřky meteorologové očekávají od sobotních 14:00 do nedělního rána v Praze, Středočeském, Jihočeském, Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji a v kraji Vysočina.

Meteorologové označili nebezpečí za vysoké. Lidé by měli počítat například s rozvodněním malých toků, řidiči se zaplavením podjezdů či podemletím silnic. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy, lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice a problémy v dopravě. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Ve zbytku země by měly být bouřky silné s nízkým stupněm nebezpečí. Vítr by měl v nárazech dosahovat rychlosti 75 kilometrů za hodinu a mohlo by napršet kolem 30 litrů vody na metr čtvereční.

Fotogalerie
30 fotografií