Jarní rovnodennost je astronomický začátek jara a dochází k ní ve chvíli, kdy Slunce vstoupí do znamení Berana. V roce 2023 to je přesně 20. března  ve 22.24 hodin, takže pokud chcete jarní změnu podpořit trochou magie, je právě tento večer tou nejlepší dobou.

Rituály pro první jarní den

Zasaďte semínko přání: Potřebujete k tomu jen semínko trávy nebo třeba jarního osení. Pošeptáte do něj své přání a pak ho zasadíte.

Vyneste Smrt: Můžete si vyrobit figurku, která bude symbolizovat zimu nebo třeba starosti, kterých se chcete zbavit. V den Ostary ji pak spalte nebo hoďte do proudícího toku.

Vajíčkový rituál: Připravte si vajíčko (slepičí, ale klidně může být i křepelčí, pokud vás víc inspiruje), obarvěte ho přírodními barvami, ozdobte a napište na něj své přání (pokud nechcete přání psát, můžete ho jen zašeptat), podržte ho v dlaních, aby se nabilo vaší energií, uvařte ho a snězte.

Aby vás nepokakal beránek: Tahle stará tradice potěší zejména dámy. Na Ostaru je zvykem si pořídit nové oblečení a poprvé si ho vzít na sebe právě v den rovnodennosti. To ještě stihnete, uvidíte.

Bohyně jara Ostara: Znáte její symboly?

Čím vším ještě můžete oslavit příchod jara? Zjistěte, co znamenají symboly bohyně Ostary a jakým tradičním jídlem jí vzdáte hold.

Vejce – symbolizují plodnost a znovuzrození. Žloutek je jako zlatá koule reprezentující boha Slunce. Bílá skořápka je bílá (barva panenství) jako bohyně.

Zajíc/králík – zvíře zasvěcené bohyni Eostre. Kromě toho symbolizuje plodnost (zaječí námluvy začínají již koncem února, samička může porodit za půl roku až čtyřikrát po 2 až 4 mláďatech, v době březosti je schopna ještě dalšího oplození).

Barvy – pastelové jarní: hlavně zelená, dále pak žlutá, červená, modrá, růžová, bílá… Zdobení vajíček pastelovými barvami opět symbolizuje příchod jara.

Vaječný tvaroh

Tradičním jídlem pro Ostaru je v Irsku vaječný tvaroh. Zkuste si tuto sladkou pochoutku připravit u vás doma, třeba během prvního jarního dne.

Budeme potřebovat: 1,75 l mléka, 4 vejce, 4 dl podmáslí, ¼ hrnku cukru, med, ovoce

Postup: Nejprve necháme ohřát mléko, k němu pak přidáme vejce smíchaná s podmáslím a cukrem, povaříme 30 minut na mírném ohni, často mícháme, aby se mléko nepřichytilo. Pak scedíme a na tři hodiny uložíme do chladu. Podáváme s medem a ovocem.

NÁŠ TIP: Jaké dny jsou ještě - kromě jarní rovnodennosti - vhodné pro čarování? Zjistíte to z této infografiky:

TIP NA VIDEO: S kněžkou Lilií Khoustnoutdinovou vyzkoušejte rituál k posílení nových záměrů do života.

Video
Video se připravuje ...
Kněžka Lilia Khoustnoutdinova: Rituál k posílení nových záměrů do života • Videohub