»Nezasněží a nezasněží«. I tak by se daly shrnout myšlenky pražského magistrátu. Na Vypichu měl už od prosince fungovat velký ski park pro děti a širokou veřejnost. Zatím se tu ale nikdo neprojel, a počasí nenaznačuje, že by se něco mělo změnit. „Provoz ski parku se odvíjí od aktuálního počasí a při vyšších stupních nad nulou není možné vyrábět a udržovat ani umělý sníh,“ vysvětlil důvod pro Blesk.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman.  

Přitom právě Vypich byl jasnou volbou před Chuchlí, kde park posledních šest let fungoval. „Kvůli klimatu jsme park přesunuli z Chuchle na Vypich, který má vyšší nadmořskou výšku a průměrná teplota je zde o 3 stupně Celsia nižší,“ uvedl dále Hofman. A ani předpověď na další týdny neukazuje, že by mohlo být lépe. Teploty mají sotva klesnout pod nulu i v noci, natož přes den.

Muzeum sněžné techniky

Více než cokoli jiného tak technika na trávě připomíná muzeum techniky, kolem které prochází lidé. „Sníh se má vyrábět přímo na místě. Při klimaticky příznivých dnech bude vrstva sněhu doplňována tak, aby bylo možno okruh využívat v co nejdelším časovém úseku,“ dodal mluvčí. Možná právě v nakoupené technice je problém, například v Monínci totiž mohou lidé lyžovat do té doby, než teploměr nestoupne na více jak 15 stupňů Celsia.

„Areál Monínec je od roku 2016 vybavený zařízením Snowfactory. Zařízení umožňuje výrobu sněhu díky speciální zasněžovací technologii. Ta zajistí výrobu sněhu již při teplotě do 15 °C. Technologie je založena na klasickém chladícím principu a celý proces výroby sněhu se odehrává v uzavřeném okruhu,“ upřesnil Jaroslav Krejčí ml., ředitel Areálu Monínec.

Právě o této technologii tak začíná pražský magistrát do budoucna přemýšlet, aby se neopakovala situace z letošního roku. Mezitím ale stroje za miliony a služby za další statisíce zůstanou bez jakéhokoli využití stát před branami Obory Hvězdy.
Fotogalerie
9 fotografií