Silnice do Harrachova a dále do Polska je kvůli hustému sněžení a větru nesjízdná, ráno ji proto policisté uzavřeli pro vozy nad 3,5 tuny s výjimkou autobusů. Řidiči kamionů mají jako náhradní trasu do Polska použít silnici 35 přes Hrádek nad Nisou. Ráno spadlý strom zastavil provoz na trati z Liberce na Českou Lípu, vlaky nahradily z Liberce na Křižany a Rynoltice autobusy.

Také v sousedním Ústeckém kraji si musí dát řidiči pozor na rozbředlý sníh na silnicích, silný vítr a přeháňky. Komunikace jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Uzavřena je cesta z Chomutova na Horu sv. Šebestiána kvůli kamionům uvízlým v kopci. Policie řešila od rána už několik dopravních nehod. Silničáři mají v terénu veškerou techniku. Uklizeny zatím nejsou chodníky ve městech, opatrní by proto měli být i chodci. K nehodám policisté vyjížděli na Chomutovsku, Ústecku či Lounsku. U Lubence havaroval autobus, havárie se obešla bez zranění.

I Královéhradecký kraj ráno zasáhlo sněžení. Policie vyjížděla k nehodám u Hradce Králové, v Libňatově a Batňovicích na Trutnovsku, Kunčicích a Roudnici na Hradecku či v Chlumci nad Cidlinou. Všechny havárie se obešly bez zranění.

V Kraji Vysočina se jen během rána stalo přes deset dopravních nehod. Nejhorší situace byla na hlavním tahu I/38. Při nehodě u obce Suchá – Prostředkovice na Jihlavsku se při kolizi dvou osobních aut jedna řidička těžce zranila. Policie vyzvala řidiče, aby jezdili velice opatrně. Dálnici D1 na 151. kilometru ve směru na Prahu kolem 7:40 uzavřela hromadná nehoda. Mezi exity Lhotka a Velké Meziříčí-východ se srazila dvě nákladní a dvě osobní auta. Nehoda se obešla bez zranění, krátce po 9:00 byl provoz obnoven levým jízdním pruhem.

Čerstvý sníh komplikoval od noci dopravu v Karlovarském kraji. V nižších polohách do rána roztál nebo se na silnicích změnil v břečku, ve vyšších polohách zůstal. Silnice jsou sjízdné s velkou opatrností. V Damickém kopci z Ostrova na Boč je ale silnice neprůjezdná. Zůstal tam zaseknutý sypač i traktor, který ho měl vyprostit.

Na rozbředlý sníh a silný vítr si dnes ráno museli dát pozor řidiči v Olomouckém kraji, ve kterém jsou stále sněhové přeháňky. Zbytky rozbředlého sněhu pokrývají vozovky hlavně v horských oblastech, sněžilo ale i v nižších polohách. V Jeseníkách zatím napadly zhruba dva centimetry sněhu. Rozbředlý sníh pokrývá i důležitou tepnu přes Červenohorské sedlo, která spojuje Jesenicko se Šumperskem.

Vrstva nového sněhu zkomplikovala v úterý provoz také na některých jihočeských silnicích. Kamion, který uvízl v kopci Bukovec u Štilce na Českobudějovicku ráno zablokoval silnici I/3, hlavní tah z Českých Budějovic na hraniční přechod s Rakouskem Dolní Dvořiště. Po 10:00 ale už byla silnice průjezdná. V kraji v úterý zatím policie řešila deset nehod.

„Nejvíc sněží na Šumavě, tam je kolem deseti centimetrů nového sněhu, tam jezdí nepřetržitě od dvou hodin a předpokládáme, že budou jezdit celý den, protože má ještě něco nasněžit. Na Prachaticku je kolem 22 sypačů. Největší sněžení je na silnici na Strážný,“ uvedla ráno dispečerka.

Video
Video se připravuje ...

Vánoční nadílka v Pensylvánii: Město doslova zmizelo pod sněhem reuters, hudba: hudebnibanka.cz/Anselm C. Kreuzer - DRAMATIC EVOLUTION C

Fotogalerie
15 fotografií