Na Šumavě od noci sněží, v okolí Železné Rudy napadlo kolem 20 centimetrů sněhu. Železničáři museli nasadit na zapadané koleje sněhovou frézu. Provoz na úseku u hranic s Německem zajišťovaly asi čtyři hodiny autobusy.

Sněhová nadílka přidělává ale vrásky hlavně silničářům. Vítr totiž na čerstvě protažené úseky znovu žene sníh. „Může se stát, že než projede sypač s pluhem jedním úsekem, ten je na krátkou chvíli obtížně průjezdný,“ řekl dispečer krajských silničářů Jiří Slapnička.

Problematický úsek je hlavně na silnici první třídy číslo 27 mez Javornou a odbočkou na Hartmanice. Kvůli ochraně přírody v národním parku se tady nemůže solit. „Jedenáct kilometrů silnice tak můžeme udržovat jen drtí, při větším sněžení a větru je obtížné držet ho sjízdný,“ vysvětlil Slapnička.

Opatrnosti je třeba i na silnici druhé třídy od Gerlovy Hutě na Hartmanice. Na Šumavě je horší viditelnost nejen kvůli místy hustému sněžení, ale také kvůli mlze. Ve zbytku kraje jsou silnice sjízdné bez větších problémů. Po dešti nebo po sněžení a chemické údržbě jsou většinou mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu.

Fotogalerie
19 fotografií