Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Klause uvěznil v Alpách sníh. Kalamita mu znemožnila návrat do Prahy

Video se připravuje ...
Autor: simao, ČTK - 
22. ledna 2018
10:20

Exprezident Václav Klaus platí za vášnivého lyžaře. Za zimními radovánkami se proto nyní vydal do rakouských Alp. Návrat do Prahy se mu však protáhl – Tyrolsko stihla kalamita a po nebývalých přívalech sněhu se Klaus nedostal zpět do Prahy. Glosoval to slovy o tom, že by podobná kalamita měla zasáhnout před prezidentskými volbami i Česko. Prý by se třeba řadě lidí „rozbřesklo“. A rýpl si lehce do pěti centimetrů sněhu v Praze.

„Je to obrovské vítězství, příroda pomohla a do té Prahy se naštěstí nedá vůbec dojet. Škoda, že u nás také takto nenasněží, třeba by se řadě lidí rozbřesklo před volbami,“ vzkázal z rakouských Alp Václav Klaus. Exprezident se měl vracet v neděli z dovolené plné zimních radovánek do Prahy, počasí mu to však znemožnilo. 

Všechny cesty uzavřené

„Namísto klidného nedělního odjezdu do Prahy sněhová kalamita, lavinový stupeň č. 5 (na stupnici 1–5) a všechny cesty až do odvolání uzavřené. Prezident Klaus je tak poprvé na dovolené, i když nedobrovolně,“ vzkázal Institut Václava Klause na svém profilu na Facebooku.

Video  Václava Klause uvěznila v Alpách kalamita. Sníh mu znemožnil vrátit se do Prahy  - Institut Václava Klause
Video se připravuje ...

Narážku na prezidentské volby zmínil Klaus poté, co byl minulý týden hostem ve studiu Blesku, kde hodnotil první kolo prezidentských voleb. Že fandí Milošovi Zemanovi v duelu s Jiřím Drahošem, o tom nemůže být pochyb.

„Já evidentně horuji pro Miloše Zemana, ale nejsem žádný fanatický stoupenec. V minulosti jsme byli největší političtí nepřátelé,“ řekl Klaus Blesku a na konto Zemanova vyzyvatele Drahoše podotkl: „Jsem proti tomu, aby on byl prezidentem, a jsem plně přesvědčen, že na to nemá nárok… Nejsem zapřísáhlý nepřítel pana Drahoše, dokonce jsem mu jako prezident dal státní vyznamenání, Miloši Zemanovi nikdy. Čistě hodnotím tu osobu a roli, kterou chce vykonávat.“

Video  Exprezident Klaus o podpoře Zemana: Drahoš není želé, ale na Hrad nemá  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Klaus si rýpl do pražské „kalamity“

Klaus si přitom rýpl na videu zveřejněném Institutem Václava Klause tak trochu i do „kalamity“ v Praze. „Prý asi pět centimetrů, tady asi 10 metrů,“ prohodil s úsměvem.

Rakousko přitom stihla o víkendu skutečná kalamita. Kvůli hustému sněžení na západě Rakouska varovali meteorologové před lavinami v Alpách, ve spolkových zemích Tyrolsko, Vorarlbersko a Dolní Rakousy vyhlásili druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí. Předpovědi hlásily až půl metru nového sněhu.

V západorakouských Alpách platí až na výjimky lavinový stupeň číslo čtyři, tedy vysoké nebezpečí. Asi 50 metrů široká a 250 metrů dlouhá lavina se utrhla ve středisku Lech ve Vorarlbersku, kde zasypala jednoho lyžaře a jednoho snowboardistu. Pád laviny ale viděli další lidé na svahu a rychle přivolali záchranáře. Oba muže se podařilo vyprostit, neutrpěli žádná zranění.

V Tyrolsku, odkud se Klaus chtěl do Prahy vydat, a také ve Vorarlbersku bylo podle rakouského autoklubu ÖAMTC uzavřeno asi třicet silničních úseků, například silnice B 186 mezi Längenfeldem a Söldenem nebo B 180 poblíž Reschenského průsmyku.

Domda ( 25. ledna 2018 18:52 )

Návrat nežádoucí nikomu nebude chybět zrůda jedna privatizace zlodejizace hajzl jeden

wyxiy ( 23. ledna 2018 14:34 )

OK ! Klaus = miliardář s penězi u sestry ve Švýcarech, zloděj našich daní i s tou jeho miliardářskou vládní skvadrou z dob po revoluci r. 1989 ? Já tomu věřím, neboť vím.

Columbo ( 22. ledna 2018 16:16 )

https://www.youtube.com/watch?v=7U1ACGPRVdA Tento kluk je genius

sores ( 22. ledna 2018 13:19 )

Ano, s.vi.n.ě zlodějský mají v životě kliku!!! Ani pánbůh prý je nechce nahoru, nechává je pro peklo. Jenže než je to peklo vezme oni si užívají nakradeného!

moiaza ( 22. ledna 2018 13:05 )

A takovým podlým křivákům se laviny vyhnou. Je vidět, že ani ty laviny se s ním nechtějí potkat. Natož slušní lidé. Jen si tam ty tuneláří zůstaň. Tady o Tebe nebrečíme.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa