Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Paříž sužují záplavy: Francouze ohrožuje řeka Seina

Autor: ČTK - 
27. ledna 2018
13:28

Paříž se chystá na kulminaci řeky Seiny, jejíž hladina podle agentury AFP stále stoupá, avšak nejspíše nedosáhne úrovně z předloňských povodní. I nynější situace však způsobuje zmatky v dopravě a uvedla muzea do stavu pohotovosti, aby ochránily své sbírky před případnými záplavami.

"Situace zůstává velice znepokojivá. Část příměstské železnice RER je nadále uzavřena, stejně jako četné cesty a hladina Seiny nepřestává stoupat," poznamenal list Le Figaro na svém webu.

Alespoň předpovědi se podle listu obracejí k lepšímu: hladina řeky by měla vystoupat na nejvýše 5,75 metru, namísto 6,10, jako za povodní v červnu 2016, kdy se Louvre musel evakuovat a muzeum Orsay zavřelo své brány. Čeká se, že řeka bude kulminovat dnes večer.

Dnes ráno řeka vystoupala na 5,68 metru, tedy během 24 hodin stoupla o 12 centimetrů. Děje se tak v důsledku vydatných srážek. V povodí Seiny a jejích přítoků od 15. ledna napršel ekvivalent třítýdenních dešťů, poznamenal deník a dodal, že od pondělka Seina stoupla o 1,28 metru. Nutno však dodat, že v červnu 2016 Seina stoupla o čtyři metry během čtyř dnů.

Předpokládá se, že klesání hladiny bude stejně pomalé jako její stoupání v posledních dnech, čili hladina by měla zůstat vysoká ještě několik dnů po dosažení vrcholu. Plavba po řece zůstává zakázána, v okolí metropole bylo evakuováno 666 lidí, asi 1400 lidí nemá elektřinu. Nejhorší záplavy způsobila Seina v Paříži v roce 1910, kdy hladina dosáhla výše 8,62 metru.

VIDEO: I Itálii sužovaly záplavy

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi