Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Česko sevře drsný mráz, ohrozí mnoho lidí: Víte, jak se připravit na minusové teploty?

/
  • Mráz může i zabíjet.
    24. února 2018 ● 05:40

    Do Česka se ženou silné mrazy. O víkendu by měly teploty klesat až k minus 17 stupňům a mrazivé počasí bude pokračovat i v následujícím týdnu. Zima nebude jen v noci, v úterý by měl teploměr ukázat až minus jedenáct stupňů. Ještě větší zima bude na horách. Komu hrozí smrt umrznutím? Jaké nemoci vám v mrazu hrozí? Víte, jak připravit na mráz sebe a svoje auto? A zničí mráz chřipkové viry?

  • 1.

    Předpověď na další dny

    V sobotu bude v noci zatím „pouze“ -6 až -10 °C, při uklidnění větru a sněhové pokrývce kolem -13 °C. Denní teploty se budou pohybovat okolo -3 až +1 °C, v 1000 m na horách kolem -9 °C, během dne se ale začne ochlazovat.

     

    V neděli bude jasno nebo polojasno, nejnižší noční teploty -9 až -13 °C, při uklidnění větru a sněhové pokrývce kolem -17 °C. Nejvyšší denní teploty už klesnou na -9 až -5 °C.

     

    V pondělí budou přes den stejně teploty jako v neděli, tedy -9 až -5 °C. V noci mrazy nepoleví, bude -10 až -14 °C, na sněhu až kolem -18 °C.

     

    V úterý bude přes den ještě větší zima, denní teploty klesnou na -11 až -7 °C, v noci nás čeká -11 až -15 °C, na horách až -19 °C.

    Video
    Video se připravuje ...

    O víkendu bude až minus 18 stupňů! Skřivan si vrzne, nebo zmrzne? Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

  • 2.

    Pozor na omrzliny

    Na silném mrazu nám hrozí  omrzliny. Jedná se o poškození organismu, které vzniká působením nízkých teplot na kůži a podkoží. Ohroženy jsou nos, uši, tváře, brada a prsty na rukou nebo nohou. Omrzliny mohou způsobovat i nevratná poškození, která někdy vedou až k amputacím.


    Příznaky:

    • voskově bílá chladná a necitlivá kůže
    • brnění, štípání a bolest

     

    První pomoc:

    • Vyměňte omrzlému vlhký nebo zmrzlý oděv za suchý
    • Zahřívejte ho vlastním teplem
    • Zajistěte pohyb končetin
    • Masírujte okolí omrzliny
    • Netřete omrzliny sněhem
    • Dopravte postiženého do tepla nad 15 °C
    • Podávejte horké oslazené nápoje
    • Vyhledejte odbornou lékařskou pomoc

     

    Pozor na omrzliny
    Autor: ČTK

  • 3.

    Komu hrozí smrt umrznutím?

    Mrazy jsou rizikem především pro lidi bez domova. Mráz ale může zabít každého. 


    Senior na procházce, dítě, které při hraní zapomene na mráz, nebo turista v horách – těm všem hrozí smrt podchlazením. Zemřít ale může i ten, kdo se nedostatečně oblékne.


    Děti ohrožuje už pokles teplot pod pět stupňů. Dětská pokožka je tenčí, takže je náchylnější na chlad. Na nízkou teplotu jsou nejcitlivější kojenci, kteří se nemohou zahřát pohybem. Prochladnou, protože nemají dobře vyvinutou termoregulaci. V případě teplot pod minus deset raději zůstaňte s dítětem doma.


    Pozor by si měli dávat i kardiaci a senioři. Nemocným se srdcem mráz stahuje cévy a tělo prochládá. Reálně hrozí riziko mrtvice a infarktu. Lidem s nemocným dýchacím ústrojím dělá zase problémy smog, který se usazuje ve sliznicích. Ti s oslabenou imunitou se nakazí virovým onemocněním. U seniorů se funkce mozku a svalů zpomalují a hůř se vyrovnávají s teplotními rozdíly. Pohybují se pomaleji, jejich končetiny se hůře prokrvují a mohou i omrznout.

    Mráz může i zabíjet.
    Autor: Vlaďka Hradská / Blesk

  • 4.

    Jaké nemoci vám hrozí v mrazech?

    Infarkt

    Zvláště osoby s vysokým krevním tlakem by se měly mít na pozoru. Odklízení sněhu lopatou a nošení těžkých předmětů radši přenechte ostatním. V žádném případě nechoďte v zimě běhat. V chladném počasí se totiž stahují tepny, čímž stoupá krevní tlak. Extrémně zúžené cévy mohou vést až k infarktu.


    Dehydratace

    Pod vrstvami oblečení se potíme a ztrácíme tekutiny z těla. Ty je nutné doplňovat, např. v podobě čaje. Nikdy nejezte sníh – úbytek energie, kterou vynaložíte na jeho roztání v ústech, přispívá k opětovné dehydrataci.


    Zánět močového měchýře

    Když nastydnou ledviny, hůře se prokrvují a produkují méně moči. Z močového měchýře se tedy vyplavuje méně bakterií. Ty se z něj mohou dostat i do ledvin, kde způsobují životu nebezpečný zánět ledvinné pánvičky. Příjemný není koneckonců ani případný zánět močového měchýře. Máte-li při močení bolesti déle než dva dny, pospíchejte k lékaři.


    Zánět uší

    Při mrazech může docházet k omrzlinám uší a následným zánětům. Ty se projevují bolestmi ve vnějším i vnitřním uchu. Proto je důležité nosit při teplotách pod nulou čepici nebo čelenku. Za normálních okolností bolest pomine v momentě, kdy se ucho dostane opět do tepla.

     

    Záněty z kovů

    Na zimu vyjměte veškeré piercingy z obličeje. Jemná kůžička například na rtech či nose se může chladem snadno bolestivě zanítit. Navíc je kov studený a v oblasti kolem něj vám bude ještě větší zima.

     

    Zápal plic

    Srdeční potíže se mohou objevit i u lidí, kteří netrpí ani vysokým tlakem, ani trávicími problémy. Nepodceňujte proto bolesti, pálení či tlak v hrudním koši a běžte raději rovnou k lékaři. Může totiž jít i o zápal plic.

    V mrazu nám hrozí i nemoci.
    Autor: Blesk

  • 5.

    Jak se chránit před mrazem?

    Základní rada: V mrazech noste čepice, šály a rukavice. Přes hlavu, obličej, krk a ruce totiž uniká až 50 % tělesného tepla. Maminky i babičky říkaly, že nohy v teple jsou základ. A měly pravdu.


    Uši i nos omrzají nejdříve. Pokud nemáme nos namazaný mastným krémem a uši schované v teple, hrozí omrzliny už při teplotách kolem nuly.

     

    Chraňte si rty. Kůže na rtech se v zimě vysušuje a praská. Je potřeba je natírat jelením lojem nebo balzámem, který je zvlhčí a ochrání.

     

    Plné břicho. Pochutnávejte si na jídle a pití, které zahřeje. Dejte si polévku, čočku, pohanku nebo rýži.

    Do mrazu se pořádně oblečte – nejen na horách.
    Autor: ČTK

  • 6.

    Mráz chřipku nezažene

    Představa, že nám mráz pomůže s chřipkovou epidemií, není podle odborníků pravdivá. „Na epidemii chřipky nebude mít ochlazení žádný velký vliv,“ říká lékařka Martina Havlíčková z Národní referenční laboratoře pro chřipku.

     

    Pro šíření chřipky je ideální teplota 5 °C. Při nižších teplotách se sice pravděpodobnost přenosu o něco snižuje, ale stále trvá. Co chřipka skutečně nemá ráda, je naopak teplo. Čím víc ukazuje teploměr, tím hůř pro virus.

    Mráz chřipku nezabije.
    Autor: Karel Kopáč / Blesk

  • 7.

    Jak zabezpečit auto?

    • Těsnění dveří namažte glycerinem, ať dveře nepřimrznou.
    • Na zámek byste měli mít po ruce vždy odmrazovač.
    • Šetřete baterii. Vypněte nedůležité spotřebiče elektřiny, jako je zvukový systém a vytápění zadního skla a sedadel. Krátké trasy autem raději nejezděte.
    • Auto umyjte a pak chraňte lak voskem proti soli. Sníh a led mu neškodí.
    • Kromě zimních pneumatik nezapomínejte na odtahové lano, teplou deku a lopatku. Pokud vyrážíte na delší cestu, vezměte si teplé nápoje pro případ, že zůstanete někde trčet.

     

    Zimní náplň do ostřikovačů je sice dražší, v zimě se bez ní však neobejdete. Jakmile udeří mráz, zapomeňte, že byste míchali letní a zimní kapalinu. Smícháním půl na půl s kapalinou do -20 °C nezískáte směs do -10 °C. Odpařováním lihu na skle teplota klesá, takže místo kýženého lepšího vidění může vzniknout bílá ledová clona. Dolijte raději dražší typ do -40 °C, který jinak v našich klimatických podmínkách není nutný.


    Kvalitní kapalina do -20 °C by měla obsahovat zhruba 30 % lihu a také aspoň jedno procento etylenglykolu, který zpomaluje odpaření lihu. Kapalina prodávaná pod 30 Kč za litr ani nemůže mít odpovídající kvalitu.

    Počasí dává řidičům zabrat.
    Autor: ČTK

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 7

ivoadler: Pozoruji, že jsou větší mrazy. . Mám dalekom větší žízeň než dřív.

(24. 02. 2018 12:13)

bibijana: Mně to taky moc trápí. Chudáci psi v útulcích, ti, které zrůdy lidi nechají v klecích, krásně nazvaných kotce,ti, které tyhle osoby nevezmou dovnitř, ačkoliv sami se vyhřívají u kamen. Chudáci psi na granulích, přitom vodu mají zamrzlou v miskách.Kecy o tom, že venkovní psi jsou na zimu zvyklí a dovnitř nechtějí, jsou zhovadilé. To jsou psi,kteří vlastně vůbec nepoznali, co to je být v teple,protože člověk jim to nikdy neumožnil.Pes chce být u pána, ležet mu v nohou, nebo se k němu tulit,zalézt pod deku,vyhřívat se na sluníčku,nebo ležet u kamen.

(24. 02. 2018 11:07)

moiaza: To jako ještě u nás nikdy předtím nemrzlo? Asi mrzlo, ale slovo "bezdomovec" jsme vůbec nezali. Začali jsme to slovo chápat až za Havlového kapitalismu.

(24. 02. 2018 08:30)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy