Jaro letos začíná 20. března v 17:15 proto, že zhruba v tento moment dojde k jarní rovnodennosti. To znamená, že Slunce se bude nacházet v rovině zemského rovníku a sluneční paprsky dopadnou kolmo k ose Země. Navzdory názvu ale nedojde ke stejně dlouhému dni a noci – kvůli lomu světla v atmosféře bude den zhruba o 20 minut delší.

Datum začátku jara se mění kvůli tomu, že kalendářní rok tvrdá 365 nebo 366 dní. Země ale oběhne Slunce za 365 dní, pět hodin a 49 minut, a tak se okamžik jarní rovnodennosti každý následující rok opožďuje o právě přebývajících pět hodin a 49 minut.

Loni jaro v Česku začalo 20. března v 11:28. Letošní začátek v 17:15 je proto o necelých šest hodin později. V roce 2019 to bude zase o šest hodin později. Během stejného data budeme jaro vítat až do roku 2047, načež se začátek posune dokonce na 19. března.

Mráz jen tak nezmizí

Ačkoli si člověk s příchodem jara pojí hlavně odhození zimních bund, tání ledů a probouzení přírody, letos se nic z toho nekoná. Předminulý víkend sice panovalo teplo až 16 °C a v lesích byla k pozorování poupata, netrvalo dlouho a teploty opět spadly hluboko pod bod mrazu.

Meteorologové dokonce v neděli a pondělí zaznamenali několik rekordů. V neděli byla největší zima na Labské boudě v Krkonoších, kde teploměry ukazovaly -15,9 °C. V pondělí se s -16,9 stupně Celsia udělalo zase nejchladněji v Jeseníkách na Šeráku. A v úterý ráno, v den začátku jara, Jizerské hory hlásily dokonce -20 °C.

Ani následující dny nebudou o moc lepší. K postupnému oteplování sice dojde, ale žádných velkých veder se nedočkáme. Skutečné teplo nastane až na začátku dubna o Velikonocích. Teprve tehdy by se teploty měly dostat do hodnot běžných pro danou roční dobu. S přezutím kol u vozidel tak minimálně ještě týden počkejte.

Video
Video se připravuje ...

Takhle vznikají jarní povodně: Vše o odtávání sněhu s Dášou Honsovou. Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
12 fotografií