Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lavina zasypala skupinku lyžařů ve švýcarských Alpách, třem už nešlo pomoci

Autor: base, ČTK - 
1. dubna 2018
15:22

Tři španělské lyžaře zabila lavina ve švýcarských Alpách nedaleko lyžařského střediska Fiescheralp, informovaly v neděli úřady kantonu Valais/Wallis. Zbývající dva členové zasypané skupiny utrpěli lehká zranění a záchranářům se je podařilo dostat do nemocnice.

Lyžaři měli v sobotu namířeno z vysokohorské chaty přes Aletschský ledovec do lyžařského střediska. Sníh se s nimi utrhl na svahu v nadmořské výšce 2450 metrů krátce před pátou hodinou odpoledne. Podle agentury Reuters incidentu předcházelo několik dní vydatného sněžení, což zvyšuje riziko uvolnění lavin.

Sobotní lavinu zpozorovali jiní turisté, a ti přivolali pomoc. Následovala „extrémně náročná“ záchranná akce komplikovaná špatnou viditelností a povětrnostními podmínkami. Záchranáři ji nakonec museli v noci přerušit po zajištění dvou členů zavalené skupiny. Ke zbylým třem osobám se včas nedostali.

Policie uvedla, že nikdo již není pohřešovaný a jakmile to počasí dovolí, budou těla obětí přepravena z místa neštěstí. O věci již byla informována také španělská strana. „Jsme v kontaktu se švýcarskými úřady a se zasaženými osobami a zjišťujeme, co se mohlo přihodit,“ řekl agentuře AFP mluvčí španělského ministerstva zahraničí.

Video  Horolezec na Everestu natočil pád smrtící laviny  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi