Nejtepleji by mělo být na Plzeňsku a ve Středočeském kraji, kde se mohou nejvyšší odpolední teploty zastavovat i mírně přes 28 °C, není úplně vyloučené, že se teplota bude šplhat až ke 30 °C.

Vloni jsme první tropický den naměřili až 29. května. V Česku tak bude tepleji než v Itálii. Teplotní rekordy ale budou padat na většině území. Teplotní rekord z pražského Klementina je z roku 1988, tehdy tam naměřili 24,5 °C.

V sobotu očekáváme v maximech teploty mezi 24 až 28 °C. V sobotu odpoledne teplé západní proudění ukončí přechod slabé studené fronty.

Video
Video se připravuje ...

Útočí klíště v ranní rose stejně jako večer? Podívejte se, v kterou hodinu je nejagresivnější. Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Nejsme v tom sami

Nezvykle vysoké teploty jsou také na západě kontinentu – v Paříži a v zemích Beneluxu je až 29 °C, v Londýně a v Německu 27 °C.

Nejteplejší duben za posledních 135 let?

Letošní dubnové počasí je zatím teplotně výrazně nadprůměrné. Zřejmě tak bude zařazen do tabulek jako jeden z nejteplejších v historii. Historicky nejteplejší duben byl v roce 1800 s průměrnou měsíční teplotou vzduchu 16,2 °C, v roce 2009 12,0 °C. Nejstudenější v roce 1839 s průměrnou teplotou 4,8 °C a v roce 1817 4,9 °C.

Ještě koncem dubna 2017 se přitom do Česka vrátila zima. V Jihočeském kraji byl dokonce vyhlášen kalamitní stav. Kvůli popadaným stromům byla uzavřena řada silnic, nejezdily vlaky a více jak deset tisíc domácností bylo bez proudu. Sněžení komplikovalo dopravu i na Vysočině a v Jeseníkách. 

Takhle to vypadalo v dubnu 2017, o rok později si lidé užívají „léta“ na náplavce:

Fotogalerie
62 fotografií

Vše o počasí a RADAR můžete sledovat ZDE: http://pocasi.blesk.cz/

Nejlepší videa o počasí s Dášou Honsovou najdete ZDE: http://tv.blesk.cz/kanal/6582/pocasi