"(V pondělí) Večer bude vítr na celém území slábnout. Zejména na Moravě, ve Slezsku a ve východních Čechách se mohou v souvislosti s přechodem fronty místy objevit i bouřky," doplnili meteorologové.

Jejich upozornění na nebezpečí požáru platí pro Prahu a jižní Moravu do odvolání. Se silným větrem by obyvatelé Pardubického, Královéhradeckého, Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a Vysočiny měli počítat v pondělí od 09:00 do 20:00. V ostatních krajích do 16:00.

Ke zmírnění následků silného větru meteorologové lidem doporučují zabezpečit okna, dveře a venku všechny volně uložené předměty. K opatrnosti nabádají i při jízdě autem a na horách by turisté měli omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií. Zároveň by se lidé měli vyvarovat všech aktivit, které by mohly zapříčinit vznik požáru. Ve volné přírodě by neměli rozdělávat oheň, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky nebo používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Současně by se měli řídit místními vyhláškami a zákazy, které v případech sucha a nebezpečí vzniku požárů mohou být vydány.

Video
Video se připravuje ...

Počasí na čarodějnice i 1. máj: Čekáme nejteplejší den měsíce. Až 28 stupňů Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
43 fotografií