Upozornění na výskyt velmi silné bouřky s vysokým stupněm nebezpečí platí pro Prachaticko od 16:40. V oblastech zasažených přívalovými srážkami lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů či podemletí komunikací.

Už na vás jde bouřka? Podívejte se na radar

Sobotní nejvyšší odpolední teploty se zastaví na 22 až 26 °C, v Polabí a na jižní Moravě naměříme až 28 °C, uváděla předpověď. K tomu se přidá relativně vysoká vlhkost vzduchu, takže bude opět dusno. Během odpoledních hodin nás ale ochladí přeháňky nebo bouřky, které se budou tvořit na frontálním rozhraní, které se vlní nad střední Evropou. 

Zpočátku dne bude polojasno až oblačno, odpoledne bude docházet k přibývání oblačnosti a přeháňky nebo bouřky se vyskytnou až na 60 procentech území. Bouřky mohou být ojediněle doprovázené přívalovým deštěm o intenzitě do 30 mm a zrychlením větru až na rychlost 70 km/h.

Kvůli dusnému a těžkému vzduchu hrozí srdeční příhody, záchvaty anginy pectoris a astmatické záchvaty. Vnitřní neklid před bouřkou mohou pocítit psychicky labilní jedinci. Zvyšte příjem ovoce a zeleniny s vyšším obsahem vody a minerálů, tj. melounů, okurek, cuket, ředkviček, salátů a jahod.

I přes to, že obloha nebude úplně modrá, použijte opalovací krémy. Nad střední Evropou i nadále zůstává výrazně podprůměrný stav ozonu a sluneční paprsky vás dokážou spálit už po 20 minutách.

Díky teplému počasí a lokálním srážkám bude začínat houbařská sezona. Houby porostou spíše ve vyšších nadmořských výškách. Aktivita klíšťat zůstává na nejvyšší možné úrovni. Do lesa jedině s repelentem.

Fotogalerie
23 fotografií