Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na Sněžku jen pěšky. Horní úsek lanovky celý den kvůli větru a mlze nejezdí

Autor: base, ČTK - 
17. května 2018
11:45

Horní úsek lanovky na Sněžku ve čtvrtek stojí kvůli silnému větru. Turisté mohou při cestě na nejvyšší českou horu využít pouze spodní úsek z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu. Lanovka může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, řekl ČTK náčelník lanové dráhy Jiří Martinec.

„Na Sněžce tentokrát tak silný vítr není. Fouká severák, vrchol přeskočí, proto je to horší na trase. V nárazech tam dosahuje vítr rychlosti přes 20 metrů za vteřinu (přes 70 kilometrů v hodině). Nahoře je prádelna, tedy mlha, není daleko vidět. Horní úsek nepojede celý den,“ řekl Martinec.

Ve čtvrtek ráno na hřebenové Luční boudě v nadmořské výšce 1415 metrů pršelo, byla mlha a šest stupňů Celsia. Podle předpovědi má ve čtvrtek na horách vydatně pršet a v 1000 metrech by nemělo být více než devět stupňů Celsia. Navečer by měly srážky od západu ustávat.

Lanovku na Sněžku tvoří dva úseky, Pec pod Sněžkou – Růžová hora a Růžová hora – Sněžka. Celková délka lanové dráhy je asi 3,5 kilometru. Z hlediska převýšení a počasí jde v ČR o nejextrémnější kabinovou lanovku. Převýšení lanové dráhy z dolní stanice v Peci do horní stanice na Sněžce je přes 700 metrů. První úsek má převýšení asi 510 metrů a druhý 260 metrů. Na dolním úseku vozí cestující 16 kabin, na horním 18.

Video  Redaktoři Nedělního Blesku se vydali podívat na východ slunce na Sněžku.  - Libuše Šímová
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi