Samotné čerpání vody připadalo ve čtvrtek na 19 výjezdů. Dalších 13 pak byla technická pomoc, jako například zprůchodňování vtokových vpustí, odstraňování bahna z komunikací a veřejných prostorů obcí či hrazení pomocí pytlů s pískem,“ popsal mluvčí hasičů Petr Poncar.

Hasiči nejčastěji vyjížděli k zásahům na Rokycansku, jižním Plzeňsku a pomyslné třetí místo má Plzeňsko severní. „Nejsilněji byly zasaženy obce Kotovice, Hradec, Hoříkovice a Týnec na jihu Plzeňska,“ řekl Poncar.

V pátek od rána pak hasiče zaměstnává hlavně čerpání vody ze sklepů po včerejších deštích. „Nejvíce práce mají hasiči v obci Kotovice, kde napáchala škody blesková povodeň. Vyčerpávají tady vodu z asi dvou desítek zatopených sklepů,“ uvedl Poncar s tím, že na místě jsou dobrovolní hasiči z Nýřan, Heřmanovy Huti, Zůchu a Líní. Od rána také hasiči vyjížděli k několika padlým stromům či větvím do silnice.

Silný déšť také ve čtvrtek zastavil vlaky mezi Stodem a Holýšovem na Domažlicku, tedy na trati do Německa. Došlo zde k podmáčení kolejí. Náhradní dopravu zajišťují autobusy, provoz by měl být obnovený v průběhu dnešního dne.

VIDEO: Bouřka v Brně.

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadala noční bouřka v Brně. Jolana Halalová