„Ve čtvrtek se v odpoledních hodinách v jihozápadní oblasti Čech začnou místy vytvářet bouřky, které mohou být ojediněle silné s přívalovými srážkami kolem 30 mm a kroupami. Bouřková činnost bude slábnout ve večerních hodinách,“ uvedl ČHMÚ.

„V pátek se postupně od jihozápadu budou místy vytvářet bouřky, které v jihozápadní polovině Čech a na Vysočině mohou být ojediněle velmi silné se srážkovými úhrny kolem 50 mm a kroupami, na ostatním území budou bouřky silné se srážkovými úhrny kolem 30 mm a kroupami. Ke snížení bouřkové aktivity bude docházet v noci na sobotu,“ dodali meteorologové.

Pododňová hrozba na Berounce

Během pátečního večera a v noci na sobotu lze podle předpovědi a v závislosti na spadlých srážkách očekávat rychlé vzestupy na malých a středních tocích na celém území ČR. Na tocích odvodňujících Brdy, tedy povodí Berounky, můžou hrozit i povodně.

Meteoroložka Dagmar Honsová uváděla, že také poslední květnový den bude připomínat vrchol léta. Díky teplému vzduchu budou nejvyšší odpolední teploty stoupat na 27 až 31 °C, naši pocitovou teplotu bude zvyšovat vlhkost vzduchu, takže se budeme cítit až na 34 °C. Zpočátku dne bude jasno nebo polojasno, ojediněle s mlhami. Postupně bude docházet k přibývání lokální, kupovité oblačnosti a ojediněle se budou vyskytovat přeháňky nebo bouřky. 

Jak daleko je bouřka od vás? Sledujte radar

Dusný den s tropickými teplotami bude opět zatěžovat kardiaky, astmatiky, starší ročníky, těhotné ženy a malé děti, kteří by měli přizpůsobit svůj denní režim zátěžovému počasí – více odpočívat, zdržovat se ve stínu a zvýšit denní přísun tekutin. Na procházky a do přírody se vydejte hned brzy po ránu, kdy bude příjemněji. Pozor – aktivita klíšťat je i přes tropické teploty vysoká.

Index žízně bude na vysokých hodnotách – dospělí by měli vypít nejméně tři litry, děti až 1,5 litru neslazených nealkoholických nápojů. Kvůli teplým nocím se špatně vyspíme – index ospalosti také bude vysoký.

Naše pracovní výkonnost bude na nízkých hodnotách. Ještě tepleji než letos bylo 31. května v roce 2008 – v maximech až 32 °C, naopak v roce 2013 to byly teploty do 15 °C.

Fotogalerie
28 fotografií