Nejsilnější bouřky se očekávaly v pátek odpoledne a večer v Čechách s výjimkou Karlovarského kraje. V noci na sobotu budou bouřky slábnout. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Vzhledem k předpovídaným bouřkám s přívalovými srážkami mohou hladiny toků od pátečního odpoledne do sobotního rána poměrně rychle reagovat, a to zejména v Čechách v oblastech s výraznějším nasycením po předchozích deštích,“ uvedli meteorologové.

Kde bouří právě teď? Podívejte se na radar.

Varování před silnými bouřkami byla jednoznačná. Přívalové deště s kroupami mohou v oblastech, kde v předchozích dnech pršelo, rychle zvednout hladiny potoků a řek. Při deštích může spadnout na jeden metr čtvereční až 50 litrů vody. V pěti krajích proto meteorologové nevylučovali ani překročení povodňových limitů.

„V závislosti na spadlých srážkách může docházet k přechodným vzestupům hladin na malých a středních tocích na celém území ČR. Nelze vyloučit i krátkodobé překročení limitů pro SPA,“ doplnil ČHMÚ. Přívalové srážky mohou rychle rozvodnit malé toky a suchá koryta, zatopit sklepy či podemlít cesty a silnice.

V Praze zastavili přívozy

V hlavním městě došlo k dočasnému uzavření přívozů přes Vltavu kvůli silnému větru. Žádné incidenty se ale nekonaly. „Pražští hasiči zatím v souvislosti s prudkým deštěm řešili pouze dva případy. Jednalo se o lagunu na komunikaci a spadlou větev na chodník,“ sdělil pro Blesk.cz Martin Kavka, mluvčí pražských hasičů.

Obec Hostivice v regionu Praha-Západ byla krátce bez proudu. Silné krupobití se prohnalo také Mníškem pod Brdy a Řevnicemi. Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni muselo kvůli silnému větru a dešti chvilkově přerušit letecký provoz.

Před čtrnáctou hodinou dorazily bouřky do Roudnice nad Labem, před patnáctou do Velkého Meziříčí na Vysočině.

Zatopené nákupní zóny na Ústecku

Také třeba v Ústeckém kraji dnes hasiči evidují desítky výjezdů kvůli přívalovým dešťům. Zasahovali zejména na Chomutovsku, Teplicku a Děčínsku, řekla ČTK operační důstojnice.

Podle meteorologů napršelo v kraji místy až 40 milimetrů za hodinu, což je 40 litrů vody na metr čtvereční. Místy se i zde objevily kroupy. Hasiči nejčastěji odčerpávají vodu ze sklepů a silnic. Déšť částečně zatopil nákupní zóny v Chomutově a v Teplicích. 

Bouřka v Brně

Z Čech se bouřky přesunuly na Moravu, také hasiči v Jihomoravském kraji vyráželi k desítkám událostí. Vyjížděli především k popadaným stromům či větvím na silnicích. „V Deblíně na Brněnsku čerpáme vodu z vyplavených sklepů a garáže dvou domů,“ uvedl mluvčí hasičů Jan Dvořák. Bouřka prošla i Brnem, hasiči ale přímo v Brně do 16:00 žádný zásah v této souvislosti neevidovali.

Video
Video se připravuje ...

Předpověď na víkend: Začíná léto, bude až 32 stupňů Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

O víkendu se budou bouřky opakovat

Povodňovou bdělost meteorologové předpokládají v Praze, Středočeském, Plzeňském, Jihočeském kraji a v kraji Vysočina. Kromě těchto krajů se velmi silné bouřky dnes očekávají ještě v Pardubickém, Královéhradeckém a Libereckém kraji a na Děčínsku, Ústecku a Litoměřicku v Ústeckém kraji.

Slapy#hubenovskazatoka#hausboat #kroupy#právěteď

Příspěvek sdílený Jana Zajptová (@zajptova),Čen 1, 2018 v 3:50 PDT

Bouřky postupně přejdou na Moravu a do Slezska a budou slábnout. Při deštích by tam mohlo spadnout do 30 milimetrů srážek. V sobotu a neděli se mohou bouřky na východě a severovýchodě republiky opakovat. ČHMÚ bude výstrahu nadále upřesňovat.

Voda vytopila desítky domů v Brtnici

Asi dvě desítky domů v Brtnici na Jihlavsku vytopila voda při dnešních přívalových deštích. Voda a bahno se dostaly do obytných prostor domů v Brtnici a místní části Jestřebí. V místní části Příseka jsou zatopené hlavně sklepy, řekla starostka Brtnice Miroslava Švaříčková. Dodala, že z preventivních důvodů byli evakuováni lidé z domů, které stojí pod hrází Zámeckého rybníka v Brtnici.

Podle starostčiných odhadů spadlo od 50 do 70 litrů vody na metr čtvereční. V Jestřebí ležely silné vrstvy krup, hlásil z místa fotoreportér ČTK. Jeden z členů osadního výboru řekl, že místní rybník byl jen před několika dny zkolaudován a má zcela novou hráz. Brtnicí protéká stejnojmenná řeka. Se všemi místními částmi má obec přibližně 3700 obyvatel. Voda posouvala zaparkovaná auta o desítky metrů a bortila kamenné tarasy i zdi staré stodoly. Kanály přestaly podle starostky vodu pojímat už po 16:00, déšť ale ustal až po 17:00.

„A to byly naštěstí v minulosti kanály předimenzované,“ řekla. „S odklízením teď pomáhají dobrovolní hasiči a všichni lidé. Nastoupili i zaměstnanci města,“ uvedla. Sama obutá v holínkách vyrazila do města krátce po začátku deště. „Ani nevím, kdy přesně přestalo pršet, jsem celou dobu venku,“ řekla  starostka, která je ráda, že se nikomu nic nestalo. „Teď to vypadá dobře, vodu, kterou bylo možné z rybníků upustit, jsme upustili. Snad už se nic nevrátí. Z preventivních důvodů jsme ale požádali lidi pod Zámeckým rybníkem, aby nespali doma,“ řekla starostka.

Obec jim nabídla azyl, ale ubytovali se u příbuzných. Lidé z Jestřebí, kterým dům zavalilo bahno, budou podle starostky nocovat v obecní ubytovně. Dodala, že nejhorší situace byla právě v Jestřebí. „Bylo to hrozně silné, zřejmě by se tomu nijak předejít nedalo,“ uvedla. Všechny hráze rybníka nápor vody ustály. „Poldry postavené nemáme, zdá se, že nás zachránily právě rybníky. Žádná z hrází se neprotrhla,“ řekla. Škody budou nejen na soukromém, ale i na obecním majetku. Starostka počítá zejména s poničenými silnicemi. V Brtnici a okolí zasahovali profesionální a dobrovolní hasiči, nikdo se nezranil.

Fotogalerie
50 fotografií