Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bouřky a obří kroupy ničily auta i zahrady. Škody jdou do desítek milionů

13. června 2018
14:21

Silné bouřky, které v sobotu a v úterý v noci zasáhly většinu území Česka, způsobily klientům pojišťoven mnoho stovek škod za desítky milionů korun. Přívalové deště a kroupy mají na mnoha místech za následek vytopené sklepy, zničené střechy, skleníky, kryty bazénů, ale i rozbitá okenní skla, vyplývá z odpovědí zástupců největších pojišťoven na dotaz ČTK. Rozmary počasí si zatím vyžádaly jeden lidský život.

Česká pojišťovna má od soboty z důvodu bouřkového počasí od klientů nahlášeno 560 škod za téměř 23 milionů Kč. Co do počtu bylo nejvíce škod způsobeno záplavou, nejvyšší škody podle finančního objemu jsou však způsobeny krupobitím. „Škody nám klienti hlásí z celé republiky, nejvíce z Plzeňského a Středočeského kraje. Hojně nahlašují zatopené sklepy a zahrady, ploty, zídky či okna poškozená pády větví či stromů, škody na střechách,“ řekla ČTK mluvčí ČP Ivana Buriánková.

Kooperativa po víkendových přívalových deštích a krupobití zatím eviduje 280 událostí za celkem 7,5 milionu Kč. Nejvíce škod klienti hlásili ze Středočeského kraje, Prahy, Plzeňska a Liberecka. Jde většinou o škody na nemovitostech, tedy stržené střechy, rozbitá střešní okna, poškozené ploty, vytopené sklepy a garáže, uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Allianz od soboty eviduje několik set bouřkových škod, za které bude vyplácet svým klientům mnoho milionů korun. Mezi poškozenými nejsou pouze majitelé domů, ale také motoristé. „Polovinu úterních telefonátů do našeho Klientského centra tvořila hlášení motoristů, kteří mají po včerejší noci auta jako po neštovicích,“ upozornil mluvčí pojišťovny Václav Bálek. Zatímco v roce 2016 sužovalo klienty Allianz zejména krupobití, minulý rok byl ve znamení vichřic, které si první místo v počtu škod drží i letos. V posledních týdnech ale stouply škody spojené s přívalovými dešti a krupobitím.

Z bouřek, které začaly v sobotu a pokračovaly dnes v noci, klienti České podnikatelské pojišťovně nahlásili přes 60 škod za 1,2 milionu Kč. „Očekáváme, že v příštích dnech budou počty i odhady škod dále narůstat. Klientská linka je dostupná a všechny příchozí hovory jsou bez čekacích front odbavovány,“ upozornila mluvčí pojišťovny Reneta Čapková.

Generali má aktuálně od soboty nahlášeno 107 škod, kde je předpoklad jejich výše za téměř 5,5 milionu korun. Zhruba polovinu případů má na svědomí krupobití, dále záplavy, přívalový déšť, údery blesků a vichřice. Jde podle mluvčího Jana Marka o doprovodné projevy extrémních bouřek. Vedle škod na majetku registruje také téměř 40 škod na automobilech, které poničilo ponejvíce právě krupobití. Škody za stovky tisíc kvůli krupobití hlásí také zemědělci, podotkl.

Video  Jak přežít bouřku? Zasedněte „na bobek“ a na nohy gumové podrážky  - Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Podle amatérských pozorovatelů počasí, takzvaných lovců bouřek, pondělní odpoledne a noc přinesly dosud největší letošní bouřkovou situaci a tři mohutné supercelární bouřky, doprovázené krupobitím. O víkendu si silné bouřky s přívalovými srážkami, krupobitím a nárazovým větrem vyžádaly dokonce jednu oběť na životě. Sedmadvacetiletá žena v Praze utonula v sobotu poté, co ji při hledání takzvaných kešek v podzemní části Motolského potoka spláchla přívalová vlna.

Zobrazit celou diskusi