Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Až na Sněžku se nevyvezete. Horní úsek lanovky zastavil silný vítr

Autor: ČTK, kal - 
23. června 2018
09:45

Horní úsek kabinové lanovky na Sněžku stojí v sobotu kvůli silnému větru. Turisté mohou při cestě na nejvyšší českou horu využít pouze spodní úsek z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu. Ráno vítr na Sněžce dosahoval rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině, řekl náčelník lanové dráhy Jiří Martinec. Lanovka může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině.

„Vítr na horním úseku dnes ráno dosahoval rychlosti přes 70 kilometrů v hodině. Předpokládám, že nepojede celý den, ale situace se může změnit. V pátek horní úsek kvůli větru také stál celý den,“ řekl. Aktuální informace o provozu lanovky mohou lidé sledovat na webu.

Na hřebenech Krkonoš byla v sobotu ráno mlha a například na Luční boudě v nadmořské výšce 1415 metrů dva stupně nad nulou. Podle předpovědi meteorologů by v sobotu mělo být oblačno až zataženo, ojediněle, odpoledne místy přeháňky nebo občasný déšť, na horách přeháňky četnější. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat mezi 15 až 18 stupni Celsia, v 1000 metrech na horách kolem devíti stupňů Celsia. Vítr může místy v nárazech dosahovat rychlosti přes 50 kilometrů v hodině.

Lanovku na Sněžku tvoří dva úseky, Pec pod Sněžkou – Růžová hora a Růžová hora – Sněžka. Celková délka lanové dráhy je asi 3,5 kilometru. Z hlediska převýšení a počasí jde v ČR o nejextrémnější kabinovou lanovku. Převýšení lanové dráhy z dolní stanice v Peci do horní stanice na Sněžce je přes 700 metrů. První úsek má převýšení asi 510 metrů a druhý 260 metrů.

Zobrazit celou diskusi