Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Drama na severu Slovenska: Kvůli záplavám nesmí turisté ani do části Tater

Autor: ČTK, nkov, jer - 
19. července 2018
16:30

Vydatné srážky způsobily na severu Slovenska lokální záplavy, kvůli kterým byli evakuováni obyvatelé a návštěvníci obce Stará Lesná pod Vysokými Tatrami. Příval vody v Tatrách poškodil několik turistických tras, které úřady uzavřely. Oznámili to ve čtvrtek hasiči a horská záchranná služba (HZS).

Ve Staré Lesné se ve středu večer vylil potok, který v obci začal zaplavovat ulice. Hasiči tam pomáhali při evakuaci zhruba 270 lidí ze zaplavených chatových oblastí a domů do místní školy a budovy obecního úřadu.

Dramatická je situace je hlavně v Prešovském a Košickém kraji. Velká voda ohrožuje i obce obce Mlynky a Tatranská Javorina v okrese Poprad. „Hrozí tam vylití potoka z koryta. Hasiči na místě provádšjí protipovodňová opatření, kvůli stoupající hladině vody hrozí i spadnutí mostu,“ uvedla pro Nový čas Katarína Križanová z prezidia sloveských hasičů.

Starostka Tatranské Javoriny Alena Pitoňáková pro TASR potvrdila, že v obci vyhlásili třetí stupeň povodňové aktivity. „V okrese Poprad je vyhlášená mimořádná situace, zasedal i krizový štáb. Děláme zabezpečovací práce, velké kameny zavážíme ke korytu a snažíme se uchránit, co se dá. Úroveň vodní hladiny je od rána zhruba stejná, už se nezvyšuje a přestalo i pršet,“ řekla starotka s tím, že kromě mostu voda ohrožuje jeden neobývaný dů, který je z části podmočený a hrozí, že se zhroutí.

HZS upozornila návštěvníky nejvyššího pohoří Slovenska na uzavření turistických tras přes Bielovodskou a Javorovou dolinu z důvodu jejich podmáčení a stržení mostů na stezkách.

Z podobných důvodů je neprůchodná také část hojně využívané Tatranské magistrály v úseku mezi lokalitou Hrebienok a Zamkovského chatou.

Video  Vysoké Tatry zasáhl požár. Záchranáři evakuují turisty.  - tv Joj
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi