Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prázdninová mise Babišova šéfa Sněmovny: V USA jedná o hrozbě pro Česko

Autor: ČTK, simao - 
19. července 2018
18:18

Poslanci vyrazili na prázdniny, předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) na misi do USA. Setkal se tam i s předsedou Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem, kterého na jaře přivítal v Praze. Vondráček a Ryan řešili i možné dopady amerických kroků na Česko – uvalení cel a hrozící obchodní válka USA s Čínou a EU totiž české hospodářství ohrožuje nezanedbatelně, varuje i Vondráček. V ohrožení je český export a mj. automobilový průmysl.

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, který je na návštěvě Spojených států, završil svá jednání ve Washingtonu a nyní míří do New Yorku. Jeho úřad dnes informoval, že se v hlavním americkém městě Vondráček setkal s řadou zákonodárců včetně republikánského předsedy Sněmovny reprezentantů, šéfkou sněmovních demokratů Nancy Pelosiovou či kongresmany sdruženými do skupiny přátel České republiky.

Za vrcholnou schůzku je možné považovat jednání s Ryanem, který v březnu Česko navštívil. Vondráček s ním v úterý jednal o celním sporu mezi USA a Evropskou unií, který by mohl poškodit i české hospodářství.

Video  „Jsme nejzranitelnější.“ Ekonom popsal, jak obchodní válka zasáhne Čechy.  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Cla ohrožují český export

„Naše otevřená ekonomika je závislá do značné míry na exportu, ale i USA jsou s našimi a evropskými firmami natolik provázané, že by jim nové celní bariéry uškodily,“ řekl o jednání Vondráček.

„Důsledky zavedení cel v automobilovém průmyslu by zejména v České republice vedly k tomu, že by se snížil růst HDP a tím manévrovací prostor vlády ČR odstartovat modernizaci našich ozbrojených sil,“ dodal.

S Pelosiovou Vondráček hovořil o středoevropské spolupráci. Ocenil také zásluhu kongresmanů ze skupiny přátel ČR. „Mají velkou zásluhu na tom, že česko-americké vztahy na parlamentní úrovni jsou v dobré kondici,“ uvedl.

Návštěvu Washingtonu Vondráček zakončil jednáním na ministerstvu zahraničí se Stephenem Mullem, který má na starosti vztahy mezi USA a Evropou. I s ním jednal o otázce cel.

Setkání s generálním tajemníkem OSN

V New Yorku Vondráčka čeká setkání s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem a předsedou Valného shromáždění OSN Miroslavem Lajčákem. V OSN, kde Česko nyní době předsedá Hospodářskému a sociálnímu výboru (ECOSOC), přednese projev.

Na programu je i setkání s Čechy, kteří dlouhodobě pro OSN pracují. Vondráčkův pobyt v USA potrvá do 25. července. Po New Yorku Vondráčka čeká například cesta do Chicaga, které je známé početnou českou komunitou, a také do státu Wisconsin.

Agent_007 ( 20. července 2018 03:02 )

To by potom byli jen státy,které vlastní ropu a jiné suroviny.

Agent_007 ( 19. července 2018 21:03 )

Největší hrozba nejen pro Česko,ale celý svět jsou USA.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa