Meteorologové z ČHMÚ vydali v pondělí varování před nebezpečím požárů. Začátek týdne se ponese v dusném a horkém počasí, upozorňuje pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová. Nejtepleji bude tradičně na jižní Moravě, ale také v Polabí. A dusno přinese i další komplikace. 

„Přeháňky a bouřky, které se mohou v následujících dnech vyskytnout, budou jen lokální, a proto situaci výrazněji nezlepší,“ poznamenali meteorologové. Letošní počasí láme v posledních měsících rekordy. Duben i květen byly nejteplejší za posledních 58 let, červen byl pátý nejteplejší. Dosavadní vývoj červencových teplot a předpověď na následující dny nasvědčují tomu, že i červenec bude teplotně nadprůměrný.

Hrozí lesní požáry

Podle meteorologů bude posledních deset červencových dnů z celého měsíce nejteplejších. Maximální teploty se budou pohybovat kolem 30 stupňů Celsia a nastanou i tropické dny a noci. K nejčastějším příčinám požárů se podle Hasičského záchranného sboru ČR řadí lidská nedbalost a technické závady na strojích a dopravních prostředcích. Mezi typicky letní požáry patří i požáry travních a lesních porostů od táborových ohníčků či nedopalků cigaret.

Hasiči připomněli, že v posledních dnech hořel třeba mladý borovicový les na Přeloučsku, šlo o sedmý požár lesa na Přeloučsku od letošního května. Hasiči zasahovali také u požáru neuhašeného ohniště v lese na Bukové hoře, u Pravčické brány v Národním parku České Švýcarsko nebo u Vyhlídky na Špičáku mezi Stříbrnou a Přebuzí. 

Přepověď Honsové: V pondělí bude dusno, teploty vyšplhají až na 29 °C

Nový pracovní týden odstartuje oblačnou až polojasnou oblohou, v Čechách se mohou ojediněle vyskytovat lokální přeháňky nebo bouřky, postupně ale bude docházet k ubývání oblačnosti až na skoro jasno. V bouřkách se srážkové úhrny zastaví do 15 mm, jinak spadne do 3 mm. Nejvyšší odpolední teploty se zastaví těsně pod tropickou hranicí na 25 až 29 °C.

V pondělí bude přeháněk a bouřek v porovnání s víkendem méně, a to díky výběžku vyššího tlaku vzduchu, který se bude do střední Evropy nasouvat a během večerních hodin bude oblačnost rozpouštět až na skoro jasno. 

Nejtepleji bude v Polabí a na jižní Moravě. Vítr bude foukat mírný severní o rychlosti do 20 km/h. Relativní vlhkost bude vysoko – máme před sebou tzv. dusný den a naši pocitovou teplotu bude zvyšovat až o 4 °C.

V dusnu se bude špatně pracovat

Dusno a vysoké teploty budou zatěžovat kardiaky, astmatiky, starší generace, chronicky nemocné, těhotné ženy i malé děti. Tyto skupiny obyvatel by měly přizpůsobit svůj denní program a rytmus zvýšené zátěži počasím – tj. častěji odpočívat, nevystavovat se přímému slunečnímu záření přes poledne, po případě zvýšit dávky pravidelných léků. Pro všechny platí pravidelně pít a zvýšit příjem nealkoholických nápojů na 3 litry.

Index pracovní výkonnosti bude na středních až nízkých hodnotách – budeme líní se pouštět do čehokoliv nového, naše koncentrace bude špatná. Od ruky nám nepůjde ani fyzická práce. K obědu si dejte lehké jídlo bohaté na vodu – tj. polévku, rybu a jako přílohu salát.

Na sebe světlé, prodyšné, bavlněné, letní oblečení, ve kterém se budete co nejméně potit. V klimatizovaných prostorech se bude hodit svetr nebo šátek přes ramena a ponožky. Deštník do kabelky zejména v Karlovarském a Plzeňském kraji.  

Fotogalerie
28 fotografií