Tropická horka svírají celou Evropu a ochlazení není v dohledu. V rozhovoru to řekl Mark Rieder, ředitel Českého hydrometeorologického ústavu. „Je teplo nad celou Evropou a celý kontinent je extrémně přehřátý. Problémy s teplotami mají na severu ve Švédsku, v Německu i v dalších zemích. Drží se tady velmi teplý vzduch a žádná studená fronta zatím není na obzoru,“ řekl s tím, že to způsobuje smog i historicky minimální průtoky v řekách.

Horká léta budou častější

„Situace není dobrá. Letošní horka jsou sezonní záležitostí, nicméně se nám to opakuje už pátý rok za sebou. Takže nedokážeme odhadnout, jak se to bude vyvíjet v dalších letech. Ale měli bychom se připravit, že taková období, tedy velice horká jara a léta, budou stále častější,“ uvedl Rieder.

Vyloučit se prý ani nedá, že v dalších letech se budou teploty šplhat i přes 40 °C. „Pevně doufám, že to nebude, ale vyloučit to určitě nemůžeme,“ dodal šéf meteorologů.

V nedávném rozhovoru ve studiu Blesk zmínil, že tropy z posledních týdnů mohou být projevem a potvrzením scénářů klimatických změn. „Z nich vychází, že by se měla prodloužit teplejší a sušší období, a to zhruba od dubna do října. Naopak vlhčeji by mohlo být od listopadu do března,“ řekl.

Extrémy a změny mohou být trvalé

Odborník zároveň nevylučuje, že tyto změny by mohly být trvalé. „Extrémy se vyskytovaly i v minulosti, byly extrémně teplé nebo studené zimy, jara nebo léta. Nicméně četnost výskytů extrémních situací během posledních 20 let je skutečně vysoká. Je to téměř každý druhý rok,“ upozornil.

Méně deště v létě podle něj bude znamenat deštivější zimu. „Modely říkají, že roční srážkové úhrny by měly být stejné jako v minulosti. Takže jestli se nám prodlouží suchá období od jara do podzimu, tak zákonitě vychází, že budou zimní měsíce srážkově nadprůměrné. Otázka je, v jaké podobě ty srážky budou padat, jestli to bude sníh, déšť nebo déšť se sněhem. Já osobně bych si tipl, že bude více pršet než sněžit,“ říká Rieder.

Takto Češi prožívají extrémní teploty, podívejte se:

Fotogalerie
17 fotografií