Přes 37 stupňů dnes vystoupila teplota ještě na stanicích v Tuhani na Mělnicku (37,3 stupně), v Ústí nad Labem-Vaňově (37,2), v Děčíně a v Plzni-Bolevci (shodně 37 stupňů). Vysoké teploty panovaly zejména v nižších polohách v Polabí a dolním Poohří.

Rekordní hodnoty pro poslední červencový den přesto přepisoval jen zlomek stanic ČHMÚ. V roce 1994 totiž bylo ještě tepleji a maxima tehdy ojediněle vystupovala nad 38 stupňů. Například v pražském Klementinu, kde se teplota měří kontinuálně od roku 1775, naměřili 31. července 1994 teplotu 36 stupňů Celsia. Dnešní klementinské maximum budou meteorologové znát ve středu ráno.

Rekordní hodnoty dnes přepisovali například v Příbrami, kde naměřili 35 stupňů. Dosavadní rekord 32,6 stupně pocházel z roku 1887. V Děčíně, Teplicích, Chebu, na Milešovce či v Přibyslavi dnes padly rekordy pocházející z roku 1994.

Obdobné teploty jako dnes lze v Česku očekávat i ve středu. Teplotní maxima se podle meteorologů budou pohybovat nejčastěji v rozmezí 32 až 36 stupňů.

Vedro a smogová situace

Meteorologové v úterý navíc ve středních Čechách vyhlásili smogovou situaci. Důvodem jsou vysoké koncentrace troposférického, tedy přízemního ozonu v ovzduší. Lidé by se měli zdržet zvýšené fyzické námahy, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Podle meteorologů byla alespoň na jedné měřicí stanici překročena prahová hodnota 180 mikrogramů na metr krychlový. Nepředpokládají, že by dnes koncentrace troposférického ozonu mohla klesnout pod tuto hranici. 

„Při pobytu pod širým nebem v odpoledních hodinách doporučujeme zdržet se zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání,“ uvedl ČHMÚ. Doporučení platí hlavně pro jedince s chronickými dýchacími potížemi, starší lidi a malé děti.

Přízemní ozon je zdraví škodlivý. Způsobuje podráždění dýchacích cest a očí, bolesti hlavy a zvyšuje riziko astmatického záchvatu. Za jeho přibýváním stojí pravděpodobně vedra a silné sluneční záření.

Smog trápí i Ústí

Meteorologové vyhlásili dnes večer v Ústeckém kraji smogovou situaci kvůli vysoké koncentraci troposférického, tedy přízemního ozonu v ovzduší. Potrvá zřejmě i ve středu, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Zejména starší lidé, malé děti a lidé s chronickými dýchacími potížemi by se měli zdržet zvýšené fyzické námahy.

Prahová hodnota 180 mikrogramů na metr krychlový byla podle webu ČHMÚ do 20 hodin překročena na stanici v Mostě. Meteorologové sice předpokládají, že koncentrace ještě dnes pod tuto hodnotu klesnou, ale ve středu by se měly znovu dostat nad ní. Podle předpovědi mají teploty znovu šplhat vysoko nad 30 stupňů Celsia. Smogová situace byla dnes ze stejného důvodu vyhlášena také ve středních Čechách.

Přízemní ozon je zdraví škodlivý. Způsobuje podráždění dýchacích cest a očí, bolesti hlavy a zvyšuje riziko astmatického záchvatu. Smogové situace se často objevují za horkých a suchých letních dní, mnohdy v oblastech s vysokou koncentrací výfukových plynů.


Fotogalerie
24 fotografií