Naši pocitovou teplotu bude zvyšovat vlhkost vzduchu, takže se při 35 °C budeme cítit na 40 °C. Obloha bude jasná až polojasná, odpoledne bude na západě území až oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Na zbytku území ani nekápne. Slabý vítr bude během dne zesilovat na mírný severní o rychlosti kolem 18 km/h.

Dlouhotrvající extrémně vysoké teploty mají negativní vliv na fyzickou a psychickou pohodu většiny z nás – špatně se nám při tropických nocích spí, během dne jsme unavení, bez nálady, nervózní a ojediněle i agresivní. Špatně se dýchá kardiakům, astmatikům a starším generacím. Zejména tyto skupiny se mohou cítit vyčerpaně.

Extrémně vysoké teploty zatěžují také náš termoregulační systém, a to zejména v případě, že často přecházíme z klimatizované místnosti do venkovního prostoru. Kvůli nadměrné konzumaci zmrzliny se zvyšuje počet angín.

Při vysokých teplotách se rychle množí choroboplodné zárodky v potravinách a hrozí nemoci žaludku, střev a křeče. Snižte fyzickou námahu na minimum – z těla se s potem dostává i sůl, a proto pří zvýšené fyzické námaze počítejte s křečí z horka.

Numerické modely se dnes shodují na tom, že převážně tropické teploty vydrží až do poloviny srpna, nicméně právě v tomto týdnu naměříme ty nejvyšší teploty.

Video
Video se připravuje ...

Jak chránit tělo před kolapsem z vedra: Nezavrhněte sůl nebo meruňky Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
22 fotografií