Letošní červencová teplota překročila normál pro tento měsíc o 1,9 stupně. Nejteplejším dnem měsíce bylo úterý 31. července, kdy v Husinci-Řeži meteorologové naměřili 37,6 stupně. Teplotu vzduchu vyšší než 35 stupňů zjistili na 34 stanicích v Česku. Na Moravě byla nejvyšší teplota zjištěná v Troubsku v Jihomoravském kraji, a to 34,6 stupně.

 

Letošní počasí v Česku láme rekordy. Duben i květen byly nejteplejší za posledních 58 let, červen byl pátý nejteplejší. Velké teplo by mělo být i první dva srpnové týdny. Ve středu Česko čeká další z řady velmi teplých dní, kdy teploty překračují tropickou třicítku. Maxima by se měla nejčastěji pohybovat mezi 32 až 36 stupni. Lidé by proto měli dbát na dostatečný přísun tekutin a omezit tělesnou zátěž. Kvůli dlouhotrvajícímu suchu také platí varování před nebezpečím vzniku požárů, a to zejména v severní polovině Čech a na jižní Moravě.

Španělsko a Portugalsko čeká teplotní peklo

Španělský meteorologický ústav vydal varování před extrémně vysokými teplotami v důsledku proudění horkého vzduchu z afrického kontinentu. Již ve středu teploměry na řadě míst Španělska podle meteorologů ukážou přes 40 stupňů Celsia. Britský tisk přitom varuje turisty, že v následujících dnech by se teploty ve Španělsku a Portugalsku mohly dostat až na 48 stupňů Celsia, což je historický evropský teplotní rekord.

Vysoký stupeň pohotovosti kvůli vlně vedra platí v osmi provinciích v jihošpanělské Andalusii a v okolí metropole Madridu. Nižší stupeň pohotovosti je v dalších dvou desítkách španělských provincií. Úřady nabádají občany, aby nevycházeli ven v hodinách, kdy je sluneční záření nejintenzivnější, aby dostatečně pili vodu a snažili se v domech a automobilech udržovat co největší chlad, napsala agentura AP.

Mezi čtvrtkem a sobotou by se teploty na některých místech Španělska a Portugalska mohly podle britského listu The Sun vyšplhat až na 48 stupňů Celsia. To je evropský teplotní rekord, který byl zaznamenán v roce 1977 v Aténách. Ve Španělsku byla dosud nejvyšší naměřená teplota 47,3 stupně a v Portugalsku 47,4 stupně Celsia.

V Portugalsku je kvůli mimořádně horkému a suchému počasí připraveno téměř 11.000 hasičů, kteří s pomocí 56 letadel mohou zasáhnout v případě lesních požárů.

Video
Video se připravuje ...

Jak chránit tělo před kolapsem z vedra: Nezavrhněte sůl nebo meruňky. Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
18 fotografií