Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Miliony lidí se ještě dlouho pořádně nevyspí. Evropu sužují tropické noci

Autor: ČTK, zze - 
1. srpna 2018
22:24

Ani ve druhé polovině týdne se několik milionů Evropanů pořádně nevyspí, meteorologové totiž předpovídají v řadě oblastí i nadále tropické noci, tedy nad 20 °C. V některých částech Berlína ve středu podle agentury DPA zažili nejteplejší noc od roku 1905, teplota činila až 24,4 stupně °C. Ještě více naměřili v noci na dnešek v italské Florencii, kde bylo v noci 27 stupňů.

Nejvyšší denní teploty dnes sužovaly jihozápad Španělska, například v andaluské Córdobě vystoupaly na 42 °C, v dalších dnech tam očekávají meteorologové vedra ještě minimálně o dva stupně vyšší. Také v jižní Francii ve středu zažili nebývale vysoké teploty, které v místech vystoupaly až ke 40 °C.

Originální osvěžení během dne v těchto parnech nabídl majitel jednoho německého supermarketu. Lars Koch ve svém obchodě ve městě Friedberg nedaleko Frankfurtu nabízí za menší poplatek několikaminutové posezení v lednici, tedy ne v klasické mrazničce, ale v chlazené místnůstce se dvěma křesílky a slunečníkem. Původně prý to zamýšlel jako legraci, ale nabídku už podle agentury DPA využilo 20 zákazníků.

Obzvlášť náročná jsou v těchto dnech povolání, při nichž lidé pracují na ulici. Nejsou to jen stavební dělníci, ale například také policisté. Zaměstnavatelé jim proto zajišťují zejména pitný režim, policisté ve Šlesvicku-Holštýnsku ale například nemusí v těchto vedrech nosit k uniformě čepici. „Klíčové pro policisty je, aby dělali svou práci s chladnou hlavou,“ řekl místnímu tisku tajemník zemského ministerstva Torsten Geerdts.

Zobrazit celou diskusi